Туин Пийкс: Ражданията на близнаци може би са достигнали своя пик в световен мащаб

Мая Младенова Последна промяна на 12 март 2021 в 11:31 5180 0

Кредит Pxhere

Броят на родените в света близнаци в последните години е по-висок от всякога досега и може би е достигнал своя пик, пишат изследователи в статия в сп. Human Reproduction, цитирана от BBCNews.

Всяка година в света се раждат около 1,6 милиона близнаци - което означава, че приблизително всяко четвърто дете е близнак.

Отлагането на раждането на дете за по-късна възраст и медицински техники като ин витрото допринасят за нарастването на новородените близнаци от 80-те години насам.

Но може би пиковите нива вече са достигнали и ще започне спад заради изместването на фокуса към едноплодните бременности, които са по-ниско рискови.

Според глобален преглед, публикуван в специализираното издание, пикът вече е достигнат - за това говори голямото увеличение на нивата на раждания на близнаци във всички региони за последните 30 години - от 32% ръст в Азия до 71% ръст в Северна Америка.

Изследователите са събрали информация за честотата на двуплодните бременности в 165 държави - от 2010 до 2015 г. - и са ги сравнили с данни от 1980-1985 г.

Сега броят на родените близнаци на 1000 раждания е особено висок в Европа и Северна Америка, а в световен мащаб е нараснал от 9 на 12 на 1000 (раждания). В същото време делът на близнаците в Африка винаги е бил висок и не се е променил особено през последните 30 години, което може да се дължи на нарастването на населението, пише Би Би Си. Към момента в Африка и Азия се раждат около 80 процента от близнаците в световен мащаб.

Според проф. Кристиан Монден (Christiaan Monden) от Оксфорд - автор на изследването, за това има причина.

"В Африка нивата на двуплодни бременности са такива заради двуяйчните близнаци - заченати от две яйцеклетки", посочва професорът. По думите му това най-вероятно се дължи на генетични разлики между населението на Африка и останалото населени.

Нивата на двуплодни бременности в Европа, Северна Америка и държавите от Океания достигат тези в Африка - за това допринася асистираната репродукция от 70-те години насам - в т.ч. ин витро процедурите, изкуственото оплождане, стимулацията на яйчниците и др.

Всички тези техники увеличават вероятността от зачеване на близнаци, тризнаци и повече бебета.

Други фактори са изборът на жените за по-късно раждане, употребата на контрацептиви и цялостно по-ниския фертилитет.

Но сега фокусът се измества към едноплодните бременности, които са по-безопасни, казва проф. Монген. 

Това включва тенденция за имплантиране на само една яйцеклетка при изкуственото оплождане. В много клиники по света все още се предпочита инплантиране на две и повече яйцеклетки, което увеличава шансът за забременяване, но и за многоплодна бременност.

"Това е важно, тъй като раждането на близнаци се свързва с по-високи нива на смъртност при бебетата и децата, с повече усложнения за майката по време на бременността, по време на и след раждането.

Близнаците много по-често се раждат с усложнения, по-често са недоносени и с по-ниско тегло. При двуплодните бременности по-чести са и мъртвородените деца.

Научните преглед установява още, че сега съдбата на близнаците в семейства с ниски и дори средни доходи често е тревожна. В части от Африка, например, много близнаци губят другия си близнак през първата година от живота си - това се случва с около 200 000 деца всяка година.

"Макар честотата на родените близнаци в много богати западните страни сега се доближават до тези в Субсахарска Африка, шансовете за оцеляване на децата е коренно различен", казва съавторът на изследването проф. Джероун Смитс.

Справка:

https://academic.oup.com/humrep/article-lookup/doi/10.1093/humrep/deab029

Източник: Twins peak with more born than ever before, BBCNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !