Туристи убиха бебе делфинче заради селфита (видео)

Човекът наистина е най-жестокото животно. Моля, не си правете снимки с диви животни!

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 август 2017 в 00:00 20616 1

Кредит EQUINAC

Почина делфинче сред стотици туристи, струпали се около крайбрежие в Алмерия, Испания. Изплашеното и видимо изтощено животно е достатъчно малко, за да е кърмаче. То вероятно се изгубило и отделило от майка си и се е заблудило в плитките води, където е заобиколено от туристи, които искат да го погалят и да си направят снимки с него.

Струва ли едно селфи колкото живота на едно същество?

Никой не се опитва да помогне на малкото, а някои снимки показват хора, които случайно покриват дихателния му отвор.

За тях делфинчето е "домашен любимец".

Най-накрая, някой извиква Equinac, организация с нестопанска цел, която спасява изхвърлени на брега животни, но спасителите са залети от тълпата и не успяват да защитят малкото същество.

"За пореден път откриваме, че човешките същества са най-ирационалният вид, който съществува", пише във Facebook групата си Equinac в пламенна декларация на испански. "Много от тях не са в състояние да почувстват съпричастност към живо същество, само, уплашено, гладно, без майка си и ужасено, защото много от вас, в своя егоизъм, искате само да се снимате и да го докоснете, дори ако животното очевидно е стресирано".

"Китоподобните бозайници са животни, много податливи на стрес и ... да се струпвате, за да си правите снимки и да ги докосвате е много силен шок".

"Докосването на тези животни, снимането, просто ускорява смъртта и страданието, освен че е престъпление, тъй като те са защитени животни".

Моля, бъдете разумни, бъдете съпричастни, имайте уважение".

Има закон срещу такова поведение, но изглежда няма голям интерес към реалното прилагане на този закон.

Крайбрежието на Алмерия, където делфинчето намери смърта си, е местообитание на четири вида делфини, заедно с шест вида китове. Equinac умолява хората да бъдат по-внимателни в бъдеще.

Това не се случва за първи път. Всяка година има подобни доклади от различни части на света - хора, които търсят популярност в социалните медии, във вреда на дивите животни, особено бебета делфини. 

Да се преследват диви животни за снимки за Instagram или Facebook е безотговорно и жестоко. "В социалните медии екзотичните животни изглеждат очарователни и хубави, но това, което не се вижда, е страданието, което се крие зад снимките" , пише National Geographic.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

1

theprofet

18.01 2018 в 12:21

При някой раси еволюцията е в доста ранен стадии...