Туристи за първи път на "лов" за полярни сияния със самолет (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 март 2017 в 13:21 3100 0

Кредит Ian Griffin

Първият в света туристически полет, специално нает за наблюдения на южното полярно сияние, за първи път бе извършен на 23 март от Нова Зеландия, съобщи ВВС.

Веднага след пристигането си участниците в полета започнаха да споделят впечатленията си в социалните мрежи.

Идеята да се изпрати комерсиален полет на самолет Боинг 767 до южния полярен кръг принадлежи на директора на музея на Отаго (Нова Зеландия) Иън Грифин (Ian Griffin).

Продажбата на билетите (2800 $) за круиза започна през септември 2016 г. и всички са били продадени за пет дена.

"Смятам, че полетът премина отлично, ние се оказахме точно под сиянието. Там бяха прекрасните стълбове на полярните сияния. Тези бързо движещи се зелени образувания, изглеждаше сякаш виждаме река на зелени ивици ..." - споделя Грифин.

Самолетът достигна 62 градуса южна ширина, два пъти пресече линията за промяна на датите и направи няколко обиколки, така че пътниците да могат да видят сиянието много пъти от различни страни на самолета.

Долния видеоклип е заснет от участника в круиза Стивън Воз (Stephen Voss) - оригинално видео: https://www.youtube.com/watch?v=oZqLC...

Полярните сияния се появяват в резултат на сблъсък на заредените частици от слънчевия вятър с горните слоеве на земната атмосфера. Обикновено това явление се наблюдава в полярните области на планетата, защото магнитното поле на земята ги отвежда там.

Южните полярни сияния

На 22 октомври 2001 са регистрирани за първи път симетрични полярни сияния, които се случват едновременно и в двете полукълба.

Учените отдавна са подозирали, че полярните сияния са симетрични спрямо екватора, но не успявали да го потвърдят доскоро.

Интересно е, че Джеймс Кук, пътувайки в южното полукълбо, е наблюдавал южно полярно сияние на 16 септември 1770, а наскоро са открити в Китай документи, с които е описано в същия ден северно сияние.

На 22 октомври 2001 г. хипотеза е потвърдена: сондата на НАСА "Polar" е записала полярни сияния да се появяват едновременно в двете полукълба. Оказало се, че са огледално симетрични.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !