Твърде много мускулен гликоген намалява издръжливостта

Откриха нови особености на функционирането на мускулите

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 юли 2017 в 09:02 10892 0

Кредит Cryotherapy Advantage

През 2009 г. Юсейн Болт постави световен рекорд в бягането на 100 метра, основно благодарение на едно вещество, наречено гликоген. Тази молекула се съхранява в скелетните мускули, а след това се освобождава в поддържане на кратки и интензивни периоди на физическа активност.

Учените смятаха, че биологията на гликогена е ясна, но едно проучване, публикувано в списание Cell Metabolism, опровергава предишните предположения.

Изненадващо, изследователите откриват, че синтезът на гликоген изисква протеин, наречен гликогенин, и че високите нива на гликоген всъщност нарушават издръжливостта на мускулната тъкан при мишки.

Тези констатации променят възгледите ни за синтеза на гликогена и ролята на гликогенина във физиологията на мускулите. От клинична гледна точка нашето изследване разкрива механизмите, лежащи в основата на генетично заболяване XV, описано за първи път при хората, заяви водещият автор на изследването, Джоан Гиноварт (Joan Guinovart) от Института по биомедицински изследвания (IRB Barcelona).

В скелетната мускулатура бързо растящи те гликолитични влакна гликогенът се използва като основен източник на енергия за анаеробния метаболизъм, който служи за поддържане на кратки периоди на активност с висока интензивност. От друга страна, влакната с бавно съкращаване използват окислител за продължителна активност при ниска интензивност. В продължение на десетилетия, учените знаеха, че нивата на гликоген в мускулите са силно свързани с интензивността на физическите натоварвания.

За да проверят тази идея, Гиноварт и съавторът Гиоргиа Тестони (Giorgia Testoni) от IRB Барселона отгледаха мишки с дефицит на гликоген и изследваха натрупването на гликоген в клетките. За своя изненада откриват голямо количество гликоген в мускулната тъкан на тези мишки. Въпреки по-високите нива на гликоген, мишките, не притежаващи гликогенин, отстъпват на нормалните мишки, по-бързо се изморяват и покриват по-късо разстояние на бягащата пътечка. Мишките са 30% по-бавни от нормалното и обикновено изминават 50% по-малки разстояния. Причината на лошата издръжливост на мишките с дефицит на гликогенин е, че бавно движещите се мускули започват да поемат функцията на бързите.

Противно на първоначалните им очаквания, Гиноварт и екипът му не откриват нова възможност за лечение на пациенти с болестта Лафора. защото дефицитът на гликогенин не се предотвратява натрупването на гликоген, както първоначално подозираха. Това доказва, че организмът е достатъчно лабилна система, която трудно, но все пак може да се променя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !