US самолет със секретна мисия кацна след 719 дни полет (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 май 2017 в 17:36 10163 0

Американският орбитален самолет Boeing X-37B се приземи на 7 май след полет с рекордна продължителност, обяви акаунтът в Twitter на Военновъздушните сили на САЩ, съобщава The Verge.

С кацането завършва четвъртата мисия на проекта Orbital Test Vehicle - "орбитална летяща лаборатория". Тя се проведе заедно Boeing, НАСА и американските военновъздушни сили.

Апаратът за първи път се приземи в космическия център Кенеди във Флорида. Трите предишни кацания бяха в базата Ванденберг в щата Небраска.

Космическият апарат излетя на 20 май 2015 г. от стартова площадка SLC-41 на базата на Военновъздушните сили на САЩ в Кейп Канаверал. Полетът му продължи 719 дни и е рекорд за този вид мисия.

Подробности за целите, за които Военновъздушните сили на САЩ използват апарата, не са оповестени. Официално бе съобщено, че с мини-совалката военните и НАСА ще тестват йонна ракетни двигатели, както и влиянието на космическите условия върху авангардни материали.

Според други източници самолетът тества двигатели за работа на относително ниска орбита (около 320 километри) за последващо разположение на сателити в нея. Също така сред версиите са и разузнавателни цели. По-рано експерти, интервюирани от изданието Space.com, съобщиха, че мини-совалката може да се използва за тестване на унищожаване на сателити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !