Убийство на 177 кита в името на науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2017 в 11:48 9350 0

Скрийншот от видео на японски китолов, заснети от природозащитната група Sea Shepherd.

Япония съобщи във вторник, 26 септември, че нейните риболовци са убили 177 кита по североизточното крайбрежие на страната. Този ежегоден лов, който се представя за научно изследване, предизвиква гнева на активистите за правата на животните и други природозащитници, съобщава Channel NewsAsia.

Три кораби, които напуснаха пристанището през юни, се върнаха с 43 малки ивичести кита от вида северен кит-джудже (Balaenoptera acutorostrata) и 134 сейвала (Balaenoptera borealis), вид от семейство ивичести китове. Това е предварително определения брой, според агенцията за рибарство в страната.

Япония е подписала мораториума на Международната комисия по китолова (IWC) за риболова, но използва вратичка, която позволява да бъдат убивани китове в името на научни изследвания.

Изследванията са необходими, според шефа на японската риболовна агенция, с цел да се прецени точният брой за устойчив улов, за да докаже, че може да се възобнови търговският китолов.

Токио твърди, че популацията на китовете е достатъчно голяма, за да не се засегне от улова като традиционен източник на храна.

Но потребителското търсене в Япония на месо от китове е намаляла значително през годините, повдигайки въпроса дали ловът имат икономически смисъл.

Външният натиск върху Япония да спре китолова само прави консерваторите и политиците по-решителни да го продължат. 

През 2014 г. Международният съд на Организацията на обединените нации нареди на Токио да прекрати редовния лов в антарктическите води, заявявайки, че проектът не отговаря на стандарта за научни изследвания.

Япония отмени китолова си за 2014-2015 г., само за да го възобнови следващата година в рамките на нова програма - твърдейки, че новият план е чисто научен.

Не са рядкост сблъсъците в открито море между японски китоловци и активисти за правата на животните.

Норвегия, която не се смята за обвързана с мораториума от 1986 г., и Исландия са единствените държави в света, които разрешават търговския китолов.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !