Учен от НАСА показа, че по време на ерата на динозаврите Земята е била от другата страна на Млечния път

Ваня Милева Последна промяна на 08 ноември 2019 в 15:29 12562 0

Когато динозаврите са царували на Земята, нашата планета е била на съвсем друга страна на галактиката.

Нова анимация на учения от НАСА Джеси Кристиансен (Jessie Christiansen) показа колко дълго е продължила ерата на динозаврите и колко отскоро са хората на Земята в сравнение с движението на нашата Слънчева система в Млечния път.

Нашето Слънце се върти около центъра на галактиката, изавършвайки една обиколка на всеки 250 милиона години. Така анимацията на Кристиансен показва, че последният път, когато нашата Слънчева система е била в сегашната си позиция в галактиката, периодът триас е в разгара си и динозаврите тепърва започват да се появяват.

Много от най-емблематичните динозаври са бродили по Земята, когато нашата планета е била в съвсем друга част на Млечния път.

На Кристиансен му хрумва идеята да илюстрира така тази история, докато води звездно парти в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Когато тя споменава, че нашата Слънчева система е била я другия край на галактиката по времето на динозаврите, присъстващите са изненадани.

"Тогава за първи път разбрах, че тези времеви мащаби - археологическите, фосилните мащаби и астрономическите времеви мащаби - всъщност съвпадат едни с други", обяснява за Business Insider Кристиансен. "Тогава ме осени идеята, че мога да очертая еволюцията на динозаврите чрез въртенето на галактиката."

Полученото видео поставя и двете събития в една перспектива:

Кристиансен заяви, че са й били нужни около четири часа, за да направи филма, използвайки анимацията PowerPoint. Освен това тя отбеляза няколко малки корекции на текста във видеото си: плезиозаврите не са динозаври и завършваме една галактическа обиколка на всеки 250 милиона години (а не на 200 милиона години).

Всъщност галактическото движение е по-сложно от показаното на видеото. Останалите звезди и планетарни системи в галактиката също се движат с различна скорост и на различни орбити. Вътрешните части се въртят по-бързо от външните области.

Нещо повече - самият Млечен път се движи през космоса, бавно приближавайки се към близката галактика Андромеда.

"На анимацията изглежда, че сме се върнали на същото място, но в действителност цялата галактика се е преместила много", обяснява Кристиансен.

Земята обаче не е драстично различна. Тя все още поддържа сложен живот. Това отчасти е благодарение на траекторията на галактическата орбита на нашето Слънце.

Нашата Слънчева система пътува по Млечния път, но не се приближава до негостоприемния център, където животът вероятно не би оцелял.

"В центъра има много звезди, той е динамично нестабилен, има много радиация", разказва Кристиансен. "Нашата Слънчева система със сигурност не отива натам".

Това е част от причините, поради които на Земята могат да съществуват динозаври, бозайници или всяка друга форма на живот.

Източник: Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !