29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени: Ползите от HPV ваксините надвишават рисковете

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 юни 2016 в 12:58 40890
Снимка: www.huffingtonpost.com

Европейската агенция по лекарствата проведе преразглеждане на ваксините срещу човешки папиломен вирус, за да изясни допълнително някои елементи от профила им на безопасност. Това съобщават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Досега тези ваксини са приложени при около 72 милиона души в света, вследствие на което се очаква да бъдат предотвратени много случаи на цервикален рак (рак на шийката на матката), както и различни други видове рак и заболявания, причинени от човешки папиломен вирус.

Ракът на шийката на матката е четвъртият по честота рак, който причинява смърт при жените по света. Има десетки хиляди смъртни случаи годишно в Европа, независимо от съществуващите програми за ранно откриване. Този преглед не поставя под съмнение
факта, че ползите от HPV ваксините надвишават рисковете, твърдят учените.

Безопасността на тези ваксини, както и безопасността на всички разрешение за употреба лекарствени продукти, се наблюдава от Комитета за оценка на риска в проследяването на лекарствената безопасност – PRAC.

Настоящото преразглеждане детайлно проучване се фокусира върху наличните данни, свързани с редки съобщения за две болестни състояния:

1. Комплексен регионален болков синдром (CRPS) – състояние, характеризиращо
се с продължителна, хронична болка в крайниците;
2. Синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS) – състояние,
характеризиращо се с ненормално учестяване на сърдечната дейност при изправяне или
сядане, което води до замайване, прималяване, както и главоболие, болки в гърдите и
слабост.

Съобщения за тези две болестни състояния при ваксинирани с HPV ваксина млади момичета са разглеждани в хода на рутинното наблюдение на безопасността от PRAC, но между тях и ваксината не е установявана причинно-следствена връзка. И двете състояния се наблюдават и при неваксинирани лица, затова е важно да се проучи допълнително дали броят на случаите, докладвани след ваксиниране е по-голям от нормално очаквания брой, независимо от ваксинирането.

В своя преглед PRAC използва най-новите научни познания, включително проучвания, които могат да изяснят честотата на CRPS и POTS след ваксиниране с HPV ваксина или да открият някаква причинно-следствена връзка с ваксинирането. Въз основа на този преглед, Комитетът ще реши дали да препоръча промени в информацията на ваксините, за по-добра информираност на пациентите и медицинските специалисти.

Преразглеждането на HPV ваксините е започнато от Европейската комисия по искане на Дания и се провежда по силата на чл. 20 от регламент 726/2004.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.