Учени доказаха, че можем да запаметяваме неща, докато спим

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 февруари 2019 в 12:33 4105 0

Изглежда хората, които се опитват да учат чужд език или да откажат цигарите, слушайки записи насън, са на прав път.

Оказва се, че при подходящи условия, спящият човешки мозък е способен да запамети нови думи. Механизмът, обаче, работи само при определени условия.

Това твърди изследване на швейцарски учени от университета в Берн, публикувано през януари в списание Current biology, което показва, че човешкият мозък може да поема информация по време на сън.

На спящите участници в изследването са пускани записи на двойки думи. Едната дума, като например "tofer" е била измислена, докато другата, като "house" (от англ.ез. къща), винаги е била истинска. Ако двойките думи се представят в специфичен момент на определен вид мозъчна честота, участниците са способни да отговарят на въпроси за тези думи след като се събудят.

Например, участниците са помолени да определят дали специфична измислена дума би могла да "се побере" в кутия за обувки. "Tofer", сдвоена с "къща", не може да се побере, но измислената "Аryl", която е сдвоена с "коркова тапа", може. Направеното сканиране на мозъка, по време на тези тестове, показва мозъчна активност, сходна с тази на човек, научил нова речникова дума. 

Но ако планирате пътуване в чужда страна, вероятно все пак ще ви се наложи да сте будни, докато учите езика. Участниците не са запомнили нищо толкова комплексно, колкото е един чужд език, а само измислени думи. Но дори и така, това проучване отвърля досегашните предположения за мозъка и показва точно колко динамична е системата, която домува в черепа ни. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !