Учени идентифицираха втория случай на излекувал се от ХИВ без лекарства

Ваня Милева Последна промяна на 16 ноември 2021 в 17:01 9798 0

Микроскопско изображение на HIV-инфектирана Т-клетка. Кредит: NIAID

Международен екип учени разказа за 30-годишен пациент от Аржентина - вторият човек, който успява да победи ужасната болест СПИН без никаква терапия.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Annals of Internal Medicine.

По време на инфекцията ХИВ вирусът оставя копия от генома си в ДНК на клетките, създавайки т. нар. вирусен резервоар. В това състояние вирусът ефективно се скрива от лекарствата против ХИВ и имунния отговор на организма. При повечето хора от този резервоар непрекъснато се произвеждат нови вирусни частици. Антиретровирусната терапия (ART) може да предотврати образуването на нови вируси, но не може да елиминира резервоара, което налага ежедневно лечение за потискане на вируса.

Предишни случаи на излекувани пациенти от ХИВ

Първият човек, който се излекува от ХИВ, е американецът Тимъти Рей Браун. Мъжът е диагностициран с ужасната диагноза през 1995 г., по време на следването си в Берлин, поради което получава прозвището "Берлинският пациент". През 2007 г. Браун претърпя трансплантация на хемопоетични стволови клетки. От 60 донора лекарите избират човек с две генетични копия на рядък вариант на клетъчен рецептор, които придават резистентност към ХИВ инфекция като блокират прикрепването на вируса към клетката.

Лечението е успешно - три години след трансплантацията, въпреки прекратяването на антиретровирусната терапия, в кръвта на Браун и биопсичните тестове не може да бъде открит ХИВ. Нивата на ХИВ-специфичните антитела в кръвта му също са спаднали, което показва, че вече в организма му няма функциониращ ХИВ. Уви, през 2019 г. мъжът получава рецидив на рак на кръвта, в края на септември 2020 г. му е диагностициран последен стадий на заболяването, поради което умира.

След Тимъти Рей Браун се съобщава за няколко други случая на излекуване от ХИВ, но всички посочени пациенти все пак са получили някакъв вид лечение.

Международен екип от учени, включващ специалисти от Масачузетския технологичен институт (САЩ), обяви втория случай на избавление от ХИВ без терапия.

Някои хора, известни като елитни контролери, имат имунна система, която е в състояние да потиска ХИВ без нужда от лекарства. Въпреки че те все още имат вирусни резервоари, които могат да произвеждат още ХИВ вирус, тип имунна клетка, наречена Т-клетка убиец, държи под контрол вируса без трансплантация на стволови клетки, без никакви от лекарства.

Смята се, че първият случай на "чудотворно изцеление" без прием на лекарства е регистриран през 2020 г. при 67-годишната пациентка Лорийн Виленбърг от Сан Франциско. Този път изглежда същото се е случило с 30-годишна жена, заразена с ХИВ, от аржентинския град Есперанса, наречена по традиция "пациентът от Есперанса". 

Тя, подобно на пациента от Сан Франциско, няма непокътнати ХИВ геноми, открити в повече от 1,19 милиарда кръвни клетки и 500 милиона секвенирани тъканни клетки. Според доклада, публикуван в Annals of Internal Medicine, това представлява втори случай на стерилизиращо лечение.

Учените смятат, че „тези констатации, особено с идентифицирането на втори случай, показват, че може да има действащ път към стерилизиращо лечение за хора, които не са в състояние да направят това сами“.

Тези открития могат да предполагат специфичен отговор на Т-клетките убиец, общ и за двамата пациенти, водещи до този отговор, с възможността други хора с ХИВ също да постигнат стерилизиращо лечение. Ако имунните механизми, лежащи в основата на този отговор, могат да бъдат разбрани от изследователите, те може да успеят да разработят лечения, които учат имунната система на другите хора да имитират тези реакции в случаи на ХИВ инфекция.

„Сега търсим възможността за предизвикване на този вид имунитет при лицата на антиретровирусна терапия чрез ваксинация, с цел обучение на имунната им система, за да могат да контролират вируса без антиретровирусна терапия“, добавят авторите.

Справка: A Possible Sterilizing Cure of HIV-1 Infection Without Stem Cell Transplantation, Annals of Internal Medicine (2021). www.acpjournals.org/doi/10.7326/L21-0297

Редакторска статия: Annals of Internal Medicine (2021). www.acpjournals.org/doi/10.7326/M21-4336

Източник: Scientists identify second HIV patient whose body appears to have rid itself of the virus
Massachusetts General Hospital

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !