06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени на път да създадат алтернативен живот на базата на силиций

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 март 2016 в 17:26 67643
Силициевият Хорта от Стар Трек. Снимка: www.startrek.com/database_article/horta

Основата на живота на Земята е въглеродът. Всички организми изграждат своите клетки от молекули на въглеродна основа.

Учени и научнофантастични автори отдавна спекулират, че силициевите атоми, подобно на въглерода могат да съставят дълги вериги и сложни молекули. Според тях силицият може да бъде основа на живот с алтернативна биохимия. 

Но въпреки че силицият е широко разпространен на Земята - 28% от земната кора (в сравнение с 0.03% за въглерода), елементът рядко присъства в химията на живота.

Това скоро може да се промени. 

Тази седмица на полугодишната среща на Американското химично общество учени от Университета на Калифорния в Сан Диего съобщиха, че са обработили бактериите по такъв начин, че техните ензими започнали ефективно да включват силиций в прости въглеводороди, основни градивни елементи на живота. А после по веригата организмите могат да включат силиций в своите клетки, което да доведе до нова биохимия на живота.

Химикът Франсис Арнолд (Frances Arnold) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и екипът ѝ изолират термофилни бактерии, обитаващи топлите минерални извори. Подобно на много други организми бактериите съдържат ензими цитохроми, чиято роля е да транспортират електрони между протеините. 

След изследване на бактериите учените открили, че в редки случаи цитохромите могат да добавят силиций в прости въглеводородни вериги. 

"В природата", както отбелязва Арнолд, "способността на цитохромите да свързват силиций е слаба, това е може би просто страничен продукт на функцията на ензима, далече от основната му роля".

За да усили ефекта, екипът обградил бактериите със силиций и въглеводородни съединения. Учените подбирали организмите, които произвеждат най-много въглеводороди, в които е включен силиций. След само три цикъла на тази изкуствен подбор ензимите "еволюирали" и започнали да произвеждат силициеви въглеводороди 2000 пъти повече от естествените.

"Силата на еволюцията наистина се проявява с възникването на нови функции, а след това става адаптацията чрез насочена еволюция", обобщава Арнолд.

А това е само междинен резултат.

Засега получените силициевовъглеводородни съединения, наречени органосилани не са полезни нито за бактериите, нито за промишлеността. Те са къси за разлика от дългите силиконови версии, които химическите компании правят за лепила и уплътнители.

В бъдеще се планира организмите, способни да включват силиций в клетките си, да станат първата стъпка към създаването на силициеви същества, но до подобни на Хорта от телевизионния сериал "Стар Трек" има много време. Въпреки това, експертите смятат, че тези изследвания отварят нови перспективи за органичната химия.


Цинака 23.03 2016 в 05:21 3
+ 0
- 0
Много ми напомня на "Глиненият бог" на Анатоли Днепров.
поп Дръвчо 22.03 2016 в 15:28 2
+ 1
- 2
Абе трийнаха ме нещо тука ама от това заглавието не спира да е преувеличено.

Прочее, живинки които използват силициеви съединения за своя полза и удобство са известни отдавна и много от тях са добре изучени. Диатомеите примерно.
Стефан 22.03 2016 в 06:50 1
+ 6
- 5

Никакви силициеви съединения не създават толкова дълги вериги, колкото въглеродните. Освен дето решетките на силиция са по-ръбати, и значи по-чупливи от въглеродните.
Затова и компютрите са по-глупави от човеците, и ще си останат такива.
Нещо като супермена направен от павета, който в края на филма се разпада на чакъл, понеже го е погледнало с учудване човешко въглеродно дете.
Не съм сигурен че и силициеви вериги умеят да фотосинтезират, което е принципиално важно за съществуването на самодостатъчен живот. Ама това е въпрос по който съвсем не съм компетентен, та ще го прескоча.
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.