Учени описаха как точно "го правят" многоножките

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 февруари 2020 в 00:45 2703 0

Кредит Stephanie Ware/Field Museum

Двойка копулиращи многоножки от род Pseudopolydesmus.

Ако някога сте се чудили как по-точно многоножките правят секс, учени от музея Фийлд в Чикаго с помощта на сложно ултравиолетово сканиране, вече са открили как се случва. Разработката е публикувана в списание Arthropod Structure & Development.

Съществуват повече от 13 000 известни вида многоножки, принадлежащи към подтип Myriapoda, но за изследването учените се съсредоточават върху род Pseudopolydesmus, кафяви многоножки от Северна Америка с дължина около 1,3 см.

"Един от проблемите със стоножките е, че те правят много неща докато са заровени в земята и ако ги извадиш, ще ги притесниш и те ще спрат да правят каквото вършат", обяснява Петра Сируалд (Petra Sierwald), куратор в музея и съавтор на изследването. За щастие избраните от тях видове не са от притеснителните. "Те се чифтосват и в лабораторно петри под светлина".

Но многоножките наистина имат голям брой крака, който пречи да се види какво се случва отдолу. За да се справят с тази трудност, екипът използва техники на осветяване и заснемане от различно разстояние, а след това компютърна програма обработва изображенията, за да създаде една детайлна картина. При предишно свое изследване, екипът доказва, че гениталиите на многоножките светят под ултравиолетова светлина, което прави по-лесно разграничаването на различните видове тъкани. 

Многоножка Pseudopolydesmus, наблюдавана под ултравиолетово лъчение. Кредит: Stephanie Ware/Field Museum

За да разберат по-детайлно механизма на секса между многоножките, Ксавие Занле (Xavier Zahnle) от Университета на Калифорния Дейвис, първи автор на изследването, прави микро компютър томографско сканиране (CT). По този начин се правят "парчета" от изображения както на свободни, така и на копулиращи многоножки. 

Един от интересните факти за многоножките е, че тестисите им са разположени на втория чифт крака, а гоноподите, с които мъжкия въвежда спермата в женската и са разположени на седмия прешлен на тялото. Изображенията показват, че след еякулацията многоножките се протягат, за да покрият гоноподите си преди да ги поставят в женската (спермата свети в синьо). 

"Тя има два отвора, по един от всяка страна между вторите чифтове крака," обяснява Сируалд. "Нямахме идея за цялата тази група, коя част се поставя и къде се поставя в женската." 

Влагалище на многоножка Pseudopolydesmus, наблюдавана под ултравиолетово лъчение. Кредит: Stephanie Ware/Field Museum

Учените вече знаят, че след копулацията женските гениталии се запечатват с вискозен секрет, но се считаше, че това се прави от мъжките, за да предотвратят чифтосване с конкурентите им. Но CT сканирането показва, че секретът всъщност идва от женската, като точната цел не е известна и Сируалд отбелязва, че това е интересна възможност за последващи проучвания. 

И докато това изследване разкрива повече за механизма на възпроизвеждането на многоножките, Сируалд се надява проектът да разкрие повече за това как te са свързани, за да разберем еволюцията им чрез сходни техники на чифтосване. С 16 реда многоножки по целия свят, когато говорим за айсберга на секса и еволюцията, примерът с Pseudopolydesmus е едва върха му. 

Източник: IFLScience - Scientists Finally Solve The Mystery Of How Millipedes Do It

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !