Учени от CERN, космическата програма “Коперник” и University of London ще говорят за наука на човешки език

Форумът за популярна наука Ratio ще посрещне над 700 гости на 5 ноември в Sofia Event Center

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2017 в 00:00 2652 0

На 5 ноември в Sofia Event Center българската публика ще се срещне с учени от водещи европейски научни центрове - CERN, Европейската Комисия и Goldsmiths, University of London. Целта на лекторите във форума за популярна наука Ratio е да разкажат за работата си на достъпен за всеки език – без сложни термини и професионален жаргон.

д-р Стивън Голдфарб от CERN

За начало на деня гостите на Ratio ще отправят поглед към тъмната Вселена, заедно с д-р Стивън Голдфарб от CERN. Д-р Голдфарб се занимава с физика на елементарните частици и работи по експеримента ATLAS. Участвал е в експеримента L3 на Големия адронен ускорител, с който са определени трите семейства елементарни частици във Вселената. Темата му се фокусира върху тъмната материя и тъмната енергия – онези 95% от Вселената, които все още не познаваме.

Удриволф Пика, консултант към Европейската комисия

Мащабът се променя от нивото на частиците към междупланетното пространство с втората презентация за деня, водена от Удриволф Пика, консултант към Европейската комисия, която ръководи програмата за сателитно наблюдение “Коперник” заедно с Европейската космическа агенция. Занимавал се е с изследвания на инженерните системи в NASA и е работил върху анализ и дизайн на космически мисии. На Ratio той ще представи как функционират сателитите на “Коперник” и как можем да използваме информацията събрана от тях.

Събитието ще обърне внимание и на актуалната тема за ваксините, техния потенциал и ефекти – както от медицинска, така и от етична и законова гледна точка. Дискусията ще е отворена за въпроси от публиката и ще се води от Понтус Бокман и Йелена Левин от The European Skeptics Podcast.

проф. Кристофър Френч от Goldsmiths, University of London

Последният лектор за деня ще бъде проф. Кристофър Френч от Goldsmiths, University of London. Той е британски психолог и скептик, специализирал се в психологията на паранормални вярвания и аномални изживявания. В презентацията си на Ratio той ще представи серия психологически фактори, които могат да накарат човешкия мозък да “види” призраци и паранормални създания.

Форумът Ratio се организира от 2012 година и това е седмото му издание. Всяка година събитието събира все по-голяма аудитория – този път се очакват над 700 посетители. “Хората инвестират от времето си, за да чуят нещо ново за света около себе си и това много ни радва,” коментира Любомир Бабуров, организатор на Ratio. Събитието е след по-малко от 2 седмици, а билетите са на специална цена за ранна регистрация до 30 октомври. Повече за Ratio можете да научите на http://ratio.bg/forum2017/

.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !