Учени откриха доказателства, че пещерният лъв е бил вид, различен от съвременния лъв

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 август 2020 в 00:23 8829 0

Кредит Love Dalén

Изключително добре запазеното пещерно лъвче Спартак на възраст 28 000 години помага да се научи повече за пещерните лъвове.

Трупът на праисторическо лъвче, запазен замръзнал в Сибир, е в основата на изследване, което показва, че изчезналите пещерни лъвове са били вид, различен от съвременния лъв. Проучването, публикувано в Scientific Reports, предполага и че хищният вид от ледниковия период се е делял на берингов и европейски подвид.

Пещерните лъвове са били разпространени из Северна Евразия, Аляска и територията Юкон през късния плейстоцен до изчезването им преди 14 000 години. Учените отдавна спорят къде попадат тези пещерни котки в генеалогичното дърво и някои предполагат, че те са подвид на съвременните лъвове, докато други ги считат за изцяло различен вид, а дори има предположения, че са по-близко свързани с тигрите.

Учените от Центъра по палеогенетика в Швеция наскоро изследват еволюционната история на пещерните лъвове, сравнявайки митохондриалния геном на 31 екземпляра, откривани из цялата праистория. Един от тези индивиди, наречен Спартак е пещерно лъвче, почти идеално запазено в ледовете на Сибир. На възраст от 28 000 години, Спартак е най-добре запазеното животно от ледниковия период, откривано някога.

Това проучване показва, че пещерите лъвове (Panthera spelaea) са наистина отделен вид от съвременните лъвове (Panthera leo), живеещи днес в субсахарска Африка. Учените откриват още, че пещерният лъв е дивергирал от общия предшественик, който е делял със съвременния лъв преди около 1,85 милиона години преди да се отделят два подвида преди около половин милион години. 

Единият от тези подвидове живее в Европа, а другият, познат като берингов пещерен лъв живее в Северна Азия, Аляска, Юконската територия и ивицата суша, която е свързвала Северна Евразия и Америка.

Смята се, че пещерният лъв е малко по-голям от съвременния. Пещерното изкуство от онова време предполага, че видът може би не е имал грива. Изглежда между двата подвида е имало физически и поведенчески разлики. Анализът на черепите и челюстите на индивидите показва, че беринговият пещерен лъв е бил значително по-малък от европейския. Основавайки се на предишни изследвания за диетата на пещерните лъвове, учените предполагат и че беринговият пещерен лъв по-скоро е ловувал бизони и коне, докато европейският - елени. 

"Продължаваме с още генетични анализи, където целим да секвенираме пълен ядрен геном от няколко индивида, за да изследваме гените, които са определяли пещерния лъв като такъв", обяснява Дейвид Стентън (David Stanton), водещ автор на изследването.

Източник: IFLScience - Frozen Cub Carcass Shows Extinct Cave Lions Were A Separate Species

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !