01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени откриха как никотиновата зависимост може да бъде блокирана в мозъка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2018 в 08:41 51000

Неврофизиолози от Университета Рокфелер определиха една малка група от мозъчни клетки, които са особено чувствителни към никотина и биха могли да бъдат основните виновници за създаването на привързаност към това вещество.

Потискането на активността на тези клетки води до намаляване на никотиновата зависимост, пише Science Alert.

В изследването са използвани мишки, изложени на никотин, разтворен във водата, която пият.

Никотинът е една от най-популярните дрога на човечеството - смята се за третото най-пристрастяващо вещество. И тъй като има такава власт над нашия мозък, е толкова трудно да отказването.

Учените фокусират изследването си върху две малки области на средния мозък - еволюционно най-старата част от гръбначния мозък и една от многото мозъчни характеристики, които споделяме с мишките.

Със зависимостта от никотина са свързани две области на мозъка - medial habenula и интерпедункуларното ядро (interpeduncular nucleus - IPN). Невроните на тези структури имат протеинови рецептори, към които се свързва никотинът след като навлезе в кръвния поток и премине в мозъка.

Източник: Wikipedia 

Екипът вече е открил специфичните механизми в производството на невротрансмитери в тези области, които са важна част в развитието на никотиновата зависимост.

Този път учените стигат по-далеч и откриват една малка група от мозъчни клетки в IPN, които променят активността си, след като са хронично изложени на никотин.

Когато се излага на никотин, медиалната хабенула изпраща сигнал към ядрото, което го кара да намали чувството за удоволствие от никотина и да ограничи потреблението му. Но при формирането на зависимостта група клетки на ядрото, наречени от авторите Amigo1, освобождават два различни невротрансмитера, които потискат сигнала от хабенулата.

"Ако сте изложени на никотин в продължение на дълъг период от време, се произвеждат повече химични сигнали и смущения и това ви прави нечувствителни", обяснява Инес Ибанес-Талън (Ines Ibanez-Tallon) от Университета Рокфелер.

Деактивирането на Amigo1 ще потисне привързаността към никотина.

Това е много важна следа за създаването на медикаменти, които могат да ограничат зависимостта от никотина като променят как нашите мозъци реагират на дрогата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.