Учени откриха може би тленните останки на Буда

Дали костите принадлежат на Сидхарта Гуатама ще покажат следващите изследвания

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юли 2016 в 13:00 9223 1

Кредит www.keyword-suggestions.com

Археолози са открили в крипта под будисткия храм Баоен в град Нанкин, Китай, модел на ступа - място, използвано за медитация. Изработен е от сандалово дърво, сребро и злато, украсен с множество скъпоценни камъни и изображения на Буда, показващи сцени от живота му. Моделът е на около 1000 години с размери 117 х 45 см. В него се намира париетална (черепна) кост на основателят на будизма, Сидхарта Гаутама - Буда, според надписите върху него.

Моделът е изработен от сандалово дърво, сребро и злато, украсен със скъпоценни камъни от кристал, стъкло, ахат и лапис лазули, съобщава екип от археолози в статия, публикувана в списание Chinese Cultural Relics, предава Live Science.

Надписите, издълбани по повърхността му, разказват как черепната кост на Буда е попаднала вътре. Останките му били разделени на хиляди части от управляващия цар, а 19 от тях тръгнали към Китай. Върху модела са изписани имената на хората, дарили средства за създаването му. Там е намерен и текст от човек на име Деминг, самоопределил се като “майстор на пълното просвещение, игумен на манастира Чентиен и притежател на пурпурната роба”.

Моделът се пази в желязна кутия, която, от своя страна, се съхранява в каменен саркофаг.

Текстът върху камъка гласи: „Когато Буда навлезе в паринирвана, тялото му беше кремирано близо до река Хиранавати в Индия. Човек, който управляваше Индия по това време, цар Ашока, реши да запази останките на Буда, които раздели на 84 000 дяла. Нашата земя Китай получи 19 от тях, включително и теменна кост”.

Снимка:Chinese Cultural Relics

Парчето кост от череп е открито вътре в малко златно ковчеже, поставено в по-голямо, сребърно. Малкото е декорирано с изображения на лотосови модели, птици феникс и божества с мечове. На външното ковчеже има изображения на духове, наричани апсари, които свирят на музикални инструменти.

Теменната кост на Буда е поставена заедно с три стъкленици и сребърна кутия, в които се намират останки на други будистки светци, посочва изданието.

Още е рано да се твърди, че теменната кост със сигурност е принадлежала на Буда. Тепърва изследователите ще разберат дали е така. Последователите на Буда обаче са сигурни, че тленните останки на техния предводител са вече открити и още отсега мястото събира десетки последователи на Сидхарта Гуатама, които искат да отдадат чест на основателят на своята религия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

acad4o

05.07 2016 в 15:22

Моля Ви хора, не пишете такива глупости. Нито Сидхарта, нито който и да е от достигналите Нирвана са божества. Будизмът е нетеистична философия, която е насочена единствено към личността на отделния човек (най-общо казано).

По тази причина, да не създаваме дезинфрмация у и без това обърканите хорски глави, че будистите почитат някакъв конкретен Бог. Това винаги поражда ненавист в умовете на консервативните хора.