Учени откриха начин да потиснат алергията към фъстъците

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 април 2019 в 16:49 3725 0

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Около 0,6-1% от населението на света има алергия към фъстъци и за тях дори най-малките следи от фъстъци или фъстъчни съставки могат да имат фатални последствия.

Алергията е резултат от свързването на алергените с антитела, наречени имуноглобулини Е (IgE) на повърхността на имунните клетки, отключващи комплексна верижна реакция, която може да доведе до различи симптоми, вариращи от обрив до анафилактичен шок.

В ново проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, учени от Университета в Нотр Дам, Индиана успешно предотвратяват свързването на фъстъчните алергени с IgE, за да се потисне алергичната реакция към фъстъците, използвайки първокласно разработени алерген-специфични инхибитори, съобщават Science Daily

"Успехът на това проучване е вълнуващ, защото отваря вратата към установяване на изцяло нов клас терапия на алергиите," споделя Басар Билджисър (Basar Bilgicer), професор в Департамента по химично и биомулекулно инженерство в Университета на Нотр Дам, който провежда изследването. "Сега имаме първия функциониращ пример на селективно IgE инхибиране на хранителен алерген, което не е постигано никога досега"

В процес, наречен дегранулация, IgE и протеините на алергена се свързват на повърността на имунните клетки, наречени мастоцити, освобождавайки веществата от гранулите си, като например хистамин, което е първата и най-критична точка в алергичната реакция на пациента.

До момента не съществуваха медикаменти, които могат да предотвратят този процес. Инхинбитор, който влияе само на IgE може да доведе до широка имунна супресия, която според някои изследвания може да доведе до повишение на паразитните инфекции и дори рак. 

За Билджисър, предизвикателството е разработването на инхибитор, създаден специално да потиска свързването на IgE и протеините на алергена, без да взаимодейства с други функции на имунната система. Специфичните инхибитори на хранителните алергени биха спрели дегранулацията, първичния двигател на животозастрашаващите алергични реакции, без да поставят в риск имунната система или здравето на пациентите. 

За да постигнат целта си, Билджисър и екипът му използват наночастици, наречени наноалергени, за да сканират и определят ключовите места на свързване върху фъстъчения протеин, които антителата на пациента разпознават, изучавайки проби от малка група пациенти със сериозна алергия към фъстъците. 

По думите на Билджисър това е значително откритие, тъй като "изглежда само някои от центровете са особено критични за отключването на алергичния отговор." След като ги идентифицира, екипът синтезира специален инхибитор, наречен ковалентен хетеробивалентен инхибитор (cHBI), който да предотврати свързването на IgE с фъстъчения протеин. При изследваните 16 пациенти със сериозни алергии към фъстъците, cHBI успешно инхибира алергичния отговор при 90 процента от всички проби. 

Това изследване е многообещаваща стъпка по пътя на задълбоченото изследване и оценка на cHBI като възможна стратегия за лечение на алергиите към фъстъци. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !