Учени откриха "тайна градина" от корали на хиляди метри под морското ниво (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 май 2018 в 00:12 7537 0

Кредит NOAA

Меките корали осигуряват приятен подслон за омарите.

Една неотдавна приключила експедиция откри удивителна "тайна градина" от бамбукови корали на 2300 метра под повърхността на Мексиканския залив, съобщава Business Insider.

Изключително редки са плътните съобщества на корали, разположени далеч под повърхността. Нужно е съчетание на много уникални фактори, за да се развият корали на такава дълбочина.

Бамбуковите корали всъщност са колонии от малки микроорганизми, наречени полипи, които се хранят чрез филтриране на по-малки организми като планктон от дълбоките океански течения. Скелетът на бамбуковия корал се състои от калциев карбонат под формата на дървообразни клони, редуващи се със ставни възли, съставени от горгонинов протеин. Редуването на костни структури с по-малките части на гигонин придава на бамбуковия корал вид, подобен на този на бамбуковото растение на сушата.

Учените от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) проведоха експедиция, за да опишат неизследваните води в най-дълбоките части на Мексиканския залив - и откриха удивителна "тайна градина" на хиляди метри под обичайното ниво, на което се развиват коралите.

С помощта на подводен апарат с дистанционно управление (ROV), изследователите се натъкнаха на жива, подводна общност от бамбукови корали, на 2 300 метра дълбочина.

Мекият корал осигурява приятен подслон за дребните омари Eumunida picta, получили името си 'picta', което означава 'боядисан', заради ярките си цветове. Снимка: NOAA

Според NOAA, за да съществуват плътни съобщества на корали в студения мрак на хиляди метра под морското равнище, трябва да са налице много фактори.

Първо, нужна е определена геоложка основа, на която да се закрепят коралите. Коралите може да са на стотици или дори на хиляди години, което означава, че скалите, към които са се захванали, са наистина стабилни, обясняват учените.

Второ, те се нуждаят от достъп до водни течения, за да се хранят и да могат да се позиционират съответно. И трето, просто трябва да има достатъчно храна, за да оцелеят живи коралите.

Във видеоклипа може да видите коралите, обърнати с лице към течението, за да се увеличат максимално шансовете им да хванат храна.

Подобно на братовчедите им от плитките води, коралите са важна част от богати екосистеми, пълни с живот. На различен дълбоководни коралови рифове, които са намерени около 1 500 фута надолу учените NOAA - който се състои главно от каменни корали -Те заснети тумбести омари, гъби, както и разнообразие от риба.

Учените смятат, че този риф може да е на около 1000 години.

Обърнете внимание на омара, който се занимава с "риболов" близо до дълбоководния риф.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !