Учени разгадаха мистерията за произхода на пустинно стъкло, ценено от древните египтяни

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 май 2019 в 10:46 9343 0

Кредит: wikimedia commons

Според ново прочуване, екзотично и красиво стъкло, откривано в пустинята Сахара, има космически произход. След химически анализ на либийското пустинно стъкло, срещано в пустинята стъкло с ярък жълт цвят и ценено като декоративен материал, учените откриват, че то е получено в резултат от древен метеоритен сблъсък.

Рядкото Либийско пустинно стъкло е ценено заради красотата си от хиляди години. То е най-чистото силициево стъкло откривано някога на Земята и има най-често жълт цвят, който може да е много прозрачен, или по-млечен и може дори да съдържа мехурчета, бели или черни жилки. 

Според някои оценки повече от хиляда тона Либийско пустинно стъкло са разпръснати из пустинята в Източна Либия и Западен Египет. Повечето са с размера на малки камъчета, но някои са със значително тегло и размер, като най-голямото откривано парче тежи около 26 кг.

Местните жители през Неолита правят сечива от стъклото, а в последствие египтяните ги използват за направата на бижута. Всъщност, камъкът инкрустиран в нагръдника на фараона Тутанкамон е направен от Либийско пустинно стъкло. Но това стъкло се е образувало много преди Тутанкамон да е роден, преди около 29 милиона години. 

Нагръдник открит в гроба на Тутанкамон. Скарабеят е направен от Либийско пустинно стъкло. Кредит: Wikimedia Commons.

Повече от сто години учените спорят какви сили може да са създали тези стъкла. Съществуват две основни хипотези, обясняващи тяхното получаване: метеоритен сблъсък със Земята или взрив на метеорит в ниските слоеве на атмосферата. 

Според ново изследване, Арън Кавози (Aaron Cavosie) от Университета Къртин в Австралия и колегите му правят химически анализ на пробите от стъклото. Когато изследват материала, учените откриват цирконий и следи от друг минерал, наречен реидит. Този минерал се формира само под високо налягане и температура и досега е откриван само в кратери, получени от сблъсък с метеорит.

“И метеоритния сблъсък, и въздушните взривове могат да предизвикат стопяване, но само сблъсъка може да създаде такива шокови вълни, които могат да формират минерали при високо налягане,” обяснява Кавози. “Така че откритите следи от реидит потвърждават, че е получено при метеоритен сблъсък.

Какъвто и метеорит да е ударил пустинята преди милиони години, вероятно е предизвикал гигантска експлозия. Тя е превърнала в стъкло огромен район, образувайки всякакви по размер стъкла, оцветени от мътно кафеникаво до ярко лимонено жълто, като всичко зависи от примесите, разтворени в течния силиций, получен при мощния сблъсък.

Разновидности на либийското пустинно стъкло. Кредит: Corning Museum of Glasses

Откритията, публикувани в списание Geology, са полезни при определянето на това колко често обекти, близки до Земята влизат в контакт с повърхността на земята. Изследването предполага, че такива сблъсъци, достатъчно силни да образуват либийското пустинно стъкло, за щастие са редки. 

"Метеоритните сблъсъци са катастрофални събития, но са много редки," потвърждава Кавози. "Въздушните взривове се случват много по-често, но в близко бъдеще не очакваме събитие толкова силно, колкото това, създало либийското пустинно стъкло, което е успокоителна мисъл."

Източник: ZME Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !