Учени разкриха ролята на цвета на яйцата при птиците

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 октомври 2019 в 10:19 4429 0

Кредит pixabay

Яйцата на птиците имат огромно разнообразие от цветове и шарки. Но според ново проучване, публикувано в Nature Ecology and Evolution, се оказва, че колкото е по-студен климата, толкова по-тъмни са яйцата.

Тъмните яйца поглъщат повече топлина от светлите, което може да помогне на развиващите се ембриони да останат топли, докато родителите им търсят храна, се съобщава в изследването.

Биолозите много време търсят кои са силите на селекцията, които придават на яйцето определена форма и цвят. Тези характеристики пазят яйцата скрити от хищници, предпазват ги от бактериите и запазват топлината им. 

"Всички тези хипотези имат до някаква степен [очевидни] доказателства", обяснява Филип Уисоки (Phillip Wisocki), който работи върху изследването.

Но учените не са сигурни дали някой от тези фактори е достатъчен за да се определи общото разнообразие на яйцата. 

"Ако фокусът е твърде тесен може да изпуснеш много от това, което се случва", обяснява биологът Даниъл Ханли (Daniel Hanley).

Използвайки музейна колекция, Ханли, Уисоки и колегите им събират данни за яйца от 634 вида птици от 36 от 40-те съществуващи в момента рода. След това те анализират данните според географския район на разпространение на птиците и откриват, че силата и нюанса на цвета корелират с температурата, дори след като се изключат сходствата в цвета между близко свързани видове.

Птиците далече на север, където е по-студено, имат по-тъмни и по-кафеникави яйца, обяснява Ханли. С приближаването към Екватора яйцата стават по-светли, въпреки че като цяло цветовете варират повече по тропиците.

Учените предполагат, че това може да се дължи на адаптация към студа - по-тъмните яйца, оставени на слънце, поглъщат повече топлинно излъчване, отколкото по-светлите. За да проверят теорията си, учените оставят бяло, кафяво и синьо кокоше яйце на директна слънчева светлина и отчитат задържането на топлина. Очаквано, кафявите яйца се загряват по-бързо и се охлаждат по-бавно от по-светлите.

"В арктическите райони родителите трябва да излязат да търсят храна и да се върнат много бързо", обяснява Ханли. "Ако могат да им осигурят още пет минути, това може да им е от голяма полза".

Биологът Мери Касуел Стодард (Mary Caswell Stoddard) приветства изследването за ролята на цвета на яйцата в терморегулацията. Според нея е чудесно, че проучването открива, че птиците, живеещи на по-студени места снасят по-тъмни яйца, въпреки че без съмнение има и други фактори.

Уисоки все пак подчертава, че изследването показва, че климатът играе водеща роля за оцветяването на яйцата, докато обяснява и каква е целта на цветовете. 

"Обикновено гледаме на цветовете според начина на възприемането им - като сигнали за чифтосване, прикритие или предаване на информация", обяснява той. "В този случай показваме, че цветът има значение, но не и наблюдателят".

Източник: Science news - Bird eggs laid in cold climates are darker, which may keep eggs warm

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !