Учени разработиха нов метод за контрацепция, вдъхновена от коктейл

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 февруари 2019 в 00:00 2935 0

Този колоритен многопластов коктейл, наречен "Галакси", вдъхновява за нова форма на мъжки контрацептиви, тествани при плъхове. Кредит: Xiaolei Wang

Трудно може да се намери пресечна точка между коктейли и контрацепция, всъщност първото обикновено води до обратното на другото. Но в този случай екип учени е бил вдъхновен от многопластовите коктейли, за да създаде нова форма на обратим мъжки контрацептив.

В пилотно проучване методът бе тестван върху плъхове, а по-нататъшните изпитания скоро ще започнат, съобщава ЕurekАlert

Около 40% от бременностите по света или бременността на 85 милиона жени е била нежелана през 2012 г. Почти половината от тях завършват с аборт и 13%  - със спонтанен аборт.

„В продължение на десетилетия жените носят основната тежест на контрацепцията, но дългосрочната употреба на контрацептиви може да доведе до странични ефекти“, пишат авторите от Университета Нанчан. "В областта на мъжката контрацепция, освен презервативите и вазектомията, почти няма подходящ алтернативен избор за мъжете."

Авторите се надяват да променят това в бъдеще. Вдъхновен от коктейл, наречен „галакси”, екипът проектира мъжки контрацептивен метод, който предотвратява забременяването на женски плъхове за повече от 60 дни. 

Нещо повече, "продължителността  на  контрацепцията  може лесно да бъде коригирана  чрез промяна на инжектираната доза, докато качеството на сексуалния живот няма да бъде повлияно по време на целия период на контрацепция", разказва за IFLScience авторът на изследването д-р Сяолей Уан (Xiaolei Wang).

Проучването е публикувано в списание ACS Nano.

Но на какво трябва да бъдат подложени мъжете, за да постигнат това чудо на контацепцията?

Първо е необходимо инжектиране на четири течни съставки в семепровода, някои от които се втвърдяват по-късно. Четирите ключови контрацептивни съставки са хидрогел, който образува физическа бариера за сперматозоидите, златни наночастици, етилендиаминтетраоцетна киселина (EDTA), химично вещество, което разгражда хидрогела и убива сперматозоидите и друг слой наночастици от злато. 

След инжектирането хидрогелът се полимеризира в твърдо вещество. В същото време, наночастиците от злато се втвърдяват при 37 ° С като блокират в двата края EDTA.

„Трудната част от това изследване е как да реализираме „трансформацията” на инжектирания реагент - в началото трябва да е течност, за да можем лесно да го инжектираме в семепровода ”, разказва Уан. "След това инжектираната течност трябва спонтанно да се превърне в някакъв вид гел, така че да остане вътре в семепровода и да блокира спермата".

За да се обърне действието на инжекцията, тоест да могат плъховете отново да произвеждат потомство, изследователите ги осветяват с инфрачервена лампа с близко инфрачервено лъчение - област, която е най-близка по дължина на вълната до видимите за човека лъчи.

На плъховете са нужни само няколко минути облъчване, при което се смесват и разтварят слоевете на материала и позволяват на животните да станат пак плодовити.

Точно за това изследователите почерпиха вдъхновение от коктейлите, като Галакси, които барманите правят чрез наслояването на цветни течности. Ако напитката се разбърква или нагрее, слоевете се смесват в еднородна течност. Уан и колегите му се запитаха дали биха могли да използват подобен подход като инжектират слоеве от материали, които блокират семепровода, каналът, който предава сперматозоидите от тестиса към уретрата. Прилагането на топлина би довело до смесване на слоевете, разрушавайки "тапата" и семепроводът се отпушва.

„Въпреки че презервативите могат да предотвратят полово предавани болести, те също оказват влияние върху качеството на сексуалния живот и имат висок процент на неуспех (около 19%). От друга страна, вазектомията е много ефективна (99%), но страда от ограничена обратимост (<50%)”, пишат изследователите. "За възрастни мъже с редовен сексуален живот [тази нова форма] е по-удобна, разумна и хуманна, осигуряваща средно до дългосрочен контрацептивен метод с гъвкава обратимост."

Ако е приложимо за хората, мъжете ще могат да прекъснат контрацепцията и да възстановят плодовитостта си в домашни условия с помощта на инфрачервена лампа за около пет минути.

"Най-важното е, че зоната на запушването може лесно да бъде отпушена по всяко време чрез краткотрайно неинвазивно облъчване с близка инфрачервена светлина", разказва Уан. "След облъчването плодовитостта може да бъде възстановена веднага с минимизиран риск от повторно запушване."

Засега обаче това е само многообещаващ пилотен експеримент и са необходими повече изследвания, за да се провери безопасността на материалите и да се потвърдят резултатите при други видове опитни животни като зайци, кучета, прасета и в крайна сметка хора. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !