Учени разработват изкуствена утроба за отглеждане на недоносени бебета (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 октомври 2019 в 09:13 4545 0

Кредит pixabay

Преждевременното раждане е водеща причина за смърт при новородените, но апарат, който може да увеличи шансовете на бебетата за оцеляване може би ще бъде достъпен след пет години. 

През 2018 г. дизайнерите Лиза Мандмейкър (Lisa Mandemaker) и Хендрик-Ян Гривинк ( Hendrik-Jan Grievink) се обединяват с медицинския специалист Гид Оей (Guid Oei), за да създадат апарат, който наподобява условията в утробата. Целта на тази изкуствена матка е да осигури на изключително недоносените бебета - между 24 и 28 седмица - условия, в които телата им да продължат да се развиват. 

"Всяка седмица, с която можем да продължим нарастването на 24-седмичния плод в изкуствената утроба, повишава шансовете за оцеляване с 18%", съобщава Оей. "Ако можем да продължим това развитие до 28 седмици, най-големите рискове от преждевременна смърт вероятно ще са изчезнали."

По-рано през октомври Оей и колегите му от Máxima Medical Centre получават грант от 2,9 милиона евро, за да създадат работещ прототип на идеята си, която представлява голяма, изпълнена с течност торба, свързана с изкуствена плацента.

Оей предвижда, че устройството ще бъде готово за приложение при човешки бебета само след пет години, но предупреждава, че за момента работата им е изцяло експериментална.

"Не знаем какви ще са последствията за бебетата. Не знаем нищо за ефектите в краткосрочен и дългосрочен план", допълва изследователят.

Но ако екипът успее да създаде работещ прототип на изкуствена утроба, той може да спаси животите на безброй новородени. Едновременно с това Мандмейкър смята, че бъдещото развитие на технологията може да промени и съвременните представи за възпроизводството. 

"Смятам, че някъде напред в бъдещето изкуствената утроба може да стане част от избора на начин на живот на жените, защото не е нужно да се притесняват от сутрешното гадене или промените в тялото", смята Мандмейкър. "Имам чувството, че в обществото царува този идеал на естественото възпроизводство. Но това не е единственият начин."

Източник: Futurism - SCIENTISTS WANT TO GROW BABIES IN GIANT, LIQUID-FILLED BALLOONS

Най-важното
Всички новини