02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени са разработили ново устройство, което да понижава хроничните болки в гърба (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 януари 2016 в 15:31 187360
Снимка: Warrenski

Австралийски учени са разработили ново устройство, което може да направи операциите за хронична болка в гърба по-безопасни и на по-достъпни цени, както и най-важното - много по-малко инвазивни и болезнени.

Това определено е сериозно постижение, като се вземе предвид факта, че хроничните болки в гърба са най-честата причина за болка и инвалидност при хората под 50-годишна възраст.

Новото устройство се нарича Thru-Fuze и работи като придържа прешените на гръбначния стълб на място, предотвратявайки движения, които предизвикват тежка болка. За разлика от съвременните устройства за спондилодеза (spinal fusion), то не включва болезненото изолирането на костни присадки и освен това не изисква винтове или каквато и да е прикрепяща система, която да налага разпробиването на гръбначния стълб

Спондилодезата не е нова идея. Такива операции вече се извършват на пациенти с тежки болки в гърба, които не се повлияват от медикаменти, инжекции или физиотерапия. Това често се причинява от тежка дегенерация на гръбначния стълб или дегенеративно заболяване на дисковете. Но пълен фюжън не успява да се постигне при повече от половината от тези конвенционални процедури, като може да отнеме до 1 година да се разбере дали операцията е била успешна.

"Наличните методи за спондилодеза използват пръчки или скелетни системи, които изискват да се завинтят винтове в гръбнака и да се добият костни присадки, които са материала използван, за да се образува връзката и да се получи т.нар. фюжън между прешлените на гръбнака," обяснява изобретателя Бил Уолш от University of New South Wales (UNSW) Medicine. "Тези системи са много скъпи, трудни и времеемки за имплантиране и имат доста варираща успеваемост при формирането на фюжън." 

Вместо това, Thru-Fuze просто се поставя върху гръбнака - нещо като двустранен гаечен ключ с дупки по дължината - и "фюжън" се осъществява, докато самите кости обрастват устройството, фиксирайки го за гръбначните прешлени. Лабораторни тестове при животински модели са показали, че това се извършва за сравнителни кратко време след операцията. "С течение на времето, устройството действа като мост между съседните прешлени, по който се формира допълнително костно вещество, стабилизирайки съседните прешлени," коментира Уолш.

Екипът си е осигурил финансиране за осъществяване на изпитвания с хора, които се очаква да започнат в болницата "Prince of Wales" в Сидни до края на следващата година. Това е изключително вълнуващо, тъй като много медицински изобретения никога не преминават от лабораториите до клиничната практика. Но факта, че точно това е на път да успее е изключително обнадеждаващо, тъй като устройството наистина има потенциала да помогне на много хора и значително да понижи глобалните последствия от гръбначните заболявания. 

"Новите технологии като Thru-Fuze са от изключителна важност, тъй като хирурзите винаги са се стремяли да помогнат за подобряването на състоянието на пациентите си, чрез по-малко инвазивни и по-ефективни варианти на импланти и протези," коментира Ралф Мобс (Ralph Mobbs) от UNSW, който ще ръководи клиничните изпитвания.

Допълнителни подробности за устройството може да видите на видеоклипа:

Източник: Science Allert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.