Учени са създали специална музика за котки (аудио/видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 07:47 11717 0

Американски учени са създали първата в света музика, специално настроена за слуха на котките - на базата на собствените им звуци. Ритъмът на тези композиции подражава мъркане, а мелодиите - мяукане на висока честота. За новата музика разказва списание Applied Animal Behaviour Science.

"Все още малко знаем, каква музика обичат домашните любимци. Проучихме естествените звуци, които котките издават. Гласовете им са с една октава по-висока от висок човешки глас. Освен това те също имат много плъзгащи честоти в общуването си, които са редки в човешката музика." - разказва психологът Чарлз Сноудън (Charles Snowdon), професор в Университета на Уисконсин-Медисън, пред DailyMail.

По този проект професор Сноудън работи заедно с Дейвид Teйe (David Teie), музикант и композитор в Университета на Мериленд.

Самите котки музицират с удоволствие

Учените са се опитали не да имитират мяукане, а да създадат нещо, което е приятно и за котки, и за хора. Те избягват най-високите честоти - такова мяукане при котките се свързва със страх и заплаха.

След това изследователите тестват своите творения на 47 котки от двата пола. За сравнение, те пускали такава музика пред животните, близка по ритъм и мелодия на класическата музика - "Елегия" на Г. Форе и фрагмент от "Оркестрова сюита № 3 в ре мажор" на Й. С. Бах. Оказва се, че котките много по-често отиват при хората и се отъркват, когато звучи музика,  написана специално за тях. Най-голям интерес към музиката показвали младите животни (подобна е ситуацията и при хората).

Според Сноудън музиката, която за собствениците на домашни котки изглежда релаксираща, не е задължително да има същия ефект върху техните любимци. Той твърди, че за всеки вид животно трябва да се създаде специална музика. Същият екип от учени от Университета на Уисконсин-Медисън вече е работил върху мелодия за тамарини (южноафрикански маймуни), които са напълно безразлични към човешката музика.

Музиката за котки

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !