22 юли 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени създадоха математическия модел на перфектната палачинка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 юни 2019 в 00:0039920
Снимка: pixabay

Според физиката тайната на перфектните палачинки се крие... във въртенето на тигана.

Двама експерти по динамика на флуидите, използват компютърна симулация, за да създадат наръчник за приготвяне на идеално гладки палачинки стъпка по стъпка.

Тяхната стратегия, публикувана в юнския брой на списанието Physical Review Fluids, включва накланяне и въртене на тигана с кръгово движение.

Освен за създаването на идеално гладки палачинки, тази техника може да се използва и в производството на шоколад, а извън хранителната индустрия - за полагане на покрития върху дисплеи на мобилни устройства, соларни панели или компютърни платки. 

"Мотивацията ни за това изследване буквално дойде от кухнята", споделя Едуар Бужо (Edouard Boujo) от Политехническия университет в Палезо, Франция.

Веднъж когато колегата му Матю Селиер (Mathieu Sellier) се ядосвал на неравномерно получените от него палачинки, съпругата му му предложила като експерт по динамика на флуидите да разреши проблема научно. Селиер от Университета Кентърбъри в Нова Зеландия приема предизвикателството и заедно с Бужо създава компютърна симулация на палачинка, приготвена в тиган. 

Симулацията отчита ориентацията и температурата на тигана, както и променящата се плътност на тестото, докато се изпича. Селиер и Бужо анализират тази симулация, използвайки математическа техника, наречена свързана оптимизация (adjoint optimization) за да определят кое движение на тигана носи най-голяма равномерност на палачинката и най-малко усилие за движението му.

Обобщено процесът има следния вид: след изливането на тестото в тигана, той трябва да бъде наклонен косо, така че по-голямата част от тестото да се излее от центъра към ръба. След това тиганът се завърта с кръгово движение, постепенно намалявайки ъгъла на наклона, докато се стигне до хоризонтална позиция и тогава тестото се изпича. Това е оптималният модел за идеална палачинка според законите на физиката. 

Източник: Science news - A computer model explains how to make perfectly smooth crepes


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.