Учени създават нови неврони от съседни клетки с проста комбинация от медикаменти

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 февруари 2019 в 00:00 8573 0

Кредит: Gong Chen Lab, Penn State

Проста комбинация от медикаменти, която превръща клетки, съседни на увредени неврони в чисто нови фукциониращи неврони може да бъде потенциално използвана за лечение на инсулт, Алцхаймер и мозъчни травми.

Екип учени от Университета на Пенсилвания откриват комбинация от четири или дори три молекули, които могат да превърнат глиалните клетки, обикновено поддържащи и изолиращи невроните, в нови неврони.

Статия за изследването е публикувана в онлайн списанието Stem Cell Reports на 7 февруари 2019г.

"Най-големият проблем за възстановяването на мозъка е, че невроните не се възобновяват, защото не могат да се  делят", обяснява Гонг Чен (Gong Chen), професор по биология и ръководител на екипа.

"Противно на тях, глиалните клетки, които обграждат увредената тъкан, могат да се размножават след мозъчна травма. Аз вярвам, че превръщането на глиални клетки, съседни на увредени неврони в нови неврони е най-добрият начин да се възстанови изгубената мозъчна функционалност."

Екипът на Чен преди време бе публикувал статия, описвайки последователност от девет малки молекули, които могат да превърнат човешки глиални клетки в неврони, но големият брой молекули и специфичната последователност, необходими за това, усложняват много преминаването на процеса към клинично лечение.

В настоящето изследване, екипът изпробва различен брой и комбинации от молекули, за да определи точно подреден метод за препрограмиране на астроцитите, тип глиални клетки, в неврони. 

"Открихме най-подходящата химична формула измежду стотици лекарства, които изследвахме", казва Джиу-Чао Ин (Jiu-Chao Yin), завършил студент по биология, който е открил идеалната комбинация от малки молекули.

"Използвайки четири молекули, които модулират четири жизненоважни сигнални пътя в човешките астроцити, можем успешно да превърнем 70% от тях във функциониращи неврони."

Функционални характеристики на медикаментно-преобразуваните човешки неврони.

Получените химически преработени неврони могат да оцелеят повече от седем месеца в посевна среда в лаборатория. Те създават силна невронна мрежа и си изпращат химични и електрични сигнали, както обикновените неврони в мозъка. 

Използването на три вместо четири от молекулите също превръща астроцитите в неврони, но нивата на превръщане спадат до 20%. Екипът изпробва и само една молекула, но този подход не дава резултат.

Чен и екипът му имат вече разработена технология на генна терапия за превръщане на астроцити във функциониращи неврони, но заради свръх високата цена на лечението, което може да струва на пациент 500 000 долара или дори повече, екипът търси по-икономичен метод.

Освен това начинът на приложение на генната терапия е по-сложен и изисква поставянето на инжекции, докато малките молекули от новия метод могат да бъдат химически синтезирани и оформени в таблетки.  

"Най-голямото предимство на новия метод е, че такива таблетки могат да бъдат разпространени по целия свят, дори в селски региони без напреднали болнични системи", коментира Чен.

"Най-голямата ми мечта е да развием проста система на употреба, като таблетка, която може да помогне на пациентите по целия свят, страдащи от инсулт и Алцхаймер, да създадат нови неврони и да възстановят изгубените си способности за учене и запаметяване."

Значително повишение на неврогенезата при възрастни след приложение на медикаменти in vivo.

Учените отчитат, че все още има много технически проблеми, които трябва да бъдат решени преди да се създаде лекарство, съдържащо малките молекули, включително и специфична опаковка и начин на разпространение.

Те планират да изследват и потенциалните странични ефекти на метода, за да могат да развият безопасно лекарство на таблетки. Въпреки това, екипът е убеден, че тази комбинация от молекули ще има многообещаващо приложение в бъдещето за лечение на пациенти с неврологични заболявания.

"Годините усилия да открием тази опростена формула на лекарство ни доближава една стъпка по-близо до постигане на мечтата ни",  отбелязва Чен.

Най-важното
Всички новини