Учени ще създадат универсален език за комуникация с извънземни

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 май 2018 в 13:56 6019 0

Илюстрация METI

Усилията на професионални лингвисти, математици и учени "вероятно няма да бъдат достатъчни", за да се състави език, с който да си говорим с космическите си братя по разум. Те призоваха за помощта на доброволци, съобщава Space.com.

За плановете на учените да разработят един вид "универсален език" на човечеството, максимално приспособен за разбиране от потенциалните представители на извънземен разум разказаха на конференция в Лос Анджелис на METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence).

"Ноам Чомски често казваше, че ако на Земята попадне марсианец, той ще си помисли, че говорим на различни диалекти на един и същ език. Причината за това е проста - всички земни езици имат обща структура и обща история. Това повдига въпроса - ако пришълците говорят, тогава техният език ще прилича ли на нашите наречия?" - заяви Дъг Вакоч (Dough Vakoch), президент на програмата Active SETI.

Повече от половин век астрономите от Института SETI за търсене на извънземни цивилизации и техните партньори от цял ​​свят се опитват да намерят живот извън Земята, прослушвайки радиосигнали, идващи от различни части на галактиката. Въпреки че не е намерен разумен или неразумен живот, тази задача, според представителите на НАСА и SETI, може да бъде решена съвсем скоро - през следващите 10-20 години.

Липсата на успех на SETI и METI накараха Вакоч и колегите му да се замислят за две неща - дали самите ние осъзнаваме какво търсим и дали нашите сигнали за разбираеми за извънземните? Звуците на човешката реч и нашите радиосигнали може да им изглеждат лишен от смисъл космически шум  и просто няма да им обърнат внимание.

Един експеримент, извършен наскоро от Шери Уелс-Йенсен (Sheri Wells-Jensen), лингвист от Университета "Боулинг Грийн" в Охайо и от METI, показва защо учените имат нужда от съвместните усилия на човечеството. Бяха представени на студенти няколко загадки,  кодирани на Lincos - конструиран език, създаден, за да бъде разбран от интелигентните извънземни. Студентите разбраха добре прости неща като основни математически функции, но нещата се влошиха, когато концепциите станаха по-сложни.

Например, Уелс-Йенсен задава на студентите уравнението за обиколката на кръг, както и леко кодирано представяне на "p" (съотношението на обиколката на кръга към неговия диаметър).

"И ги попитах: "Добре, каква е тази истинска дума?" И те представиха всякакви луди неща", разказва тя. "Някои направиха поетично отклонение и заявиха: "свят", други направиха противоположния поетичен скок и заявиха: "безкрайност". Някои от тях смятаха, че имам предвид, че диаметърът на кръга завършва със стена и казаха "затвор". "

И това е послание, съставено от човек. Несъмнено ще бъде много по-трудно да се декодира нещо, направено от същества от далечна слънчева система, които имат друга културна или еволюционната история, различна от нашата, които може да разчитат на различни сетива, за да възприемат заобикалящата ги среда и да общуват, и които вероятно са много по-напреднали в технологично отношение от нас.

Така че най-вероятно ще трябва да се събере колективната мъдрост на света, в мащабен научен проект, за да идентифицираме (и да съгласуваме) "правилния" отговор, заяви Уелс-Йенсен. И шансовете ни за успех в това начинание биха се увеличили значително, ако всички се поразровим малко в книгите, за да увеличим нашите умения за критично мислене и нашето разбиране за природата и как  работи тя, подчертава Уелс-Йенсен.

Два работилн документа, включително и един, със съавтор Чомски, изразиха оптимизъм относно целта. Уелс-Йенсен заяви, че е по-скептична, позовавайки се на липсата на познания за произхода на човешкия език и трудността да се екстраполират от извадка, съставена от един език. Въпреки че езиците на китообразните може да са достатъчно сложни, за да увеличат извадката на нашата планета до два, добавя тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !