Учени засичат мистериози радиосигнали от космоса в реално време (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 август 2019 в 09:51 17997 0

Кредит NRAO Outreach/Vimeo

Радиотелескопи на Земята засичат осем нови повтарящи се радиосигнала от космоса. Астрономите използват изкуствен интелект, за да открият източника на бързите радиоизбухвания, който учените предполагат е на милиарди светлинни години разстояние.

Обикновено тези необясними сигнали се откриват в последствие, когато астрономите отчетат необичайни пикове в данните си, известно време след събитието. Сигналите имат комплексна структура, пикове, долове и повтарящи се елементи в радиовълнов сигнал, продължил едва милисекунди. Това не е сигналът, който се получава от обикновена експлозия или друго стандартно събитие, което предизвиква пикове в електромагнитната енергия, получавана от космоса. 

Астрономите наричат тези особени сигнали бързи радиоизбухвания (fast radio bursts (FRBs)). След първото подобно събитие, описано през 2007 г. с данни от 2001 г., се правят опити да се открие източникът. Но радиоизбухванията се случват в произволно време и място, а съществуващите технология и методи на наблюдение не са способни да улавят тези сигнали.  

В проучване, публикувано наскоро в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, екип астрономи съобщава, че са успели да засекат пет радиоизбухвания в реално време, използвайки един радиотелескоп.

Учени от Университета по технологии Суинбърн в Мелбърн, Австралия, разработват система за машинно обучение, която разпознава особеностите на радиоизбухванията, когато сигналът се отчита в радиообсерваторията Молонгло, близо до Канбера. 

Много от системите за наблюдение улавят толкова много данни, че не е рентабилно да бъдат съхранявани и на практика записват в детайли само най-интересните наблюдения. Новата система обучава телескопа в Молонгло да отчита сигналите и да преминава към най-детайлния режим на запис.

На базата на тези данни, учените предвиждат между 59 и 157 радиоизбухвания на ден, които могат да бъдат теоретично засечени. Учените използват непосредственото отчитане на радиоизбухванията и за търсене на свързани с тях лъчения с рентгенови, оптични или други телескопи, с надеждата да открият друго събитие, но без успех.

Това проучване доказва една от най-особените и необясними характеристики на радиоизбухванията - сигналът, веднъж пристигнал, никога не се повтаря. Това означава, че изглежда всеки сигнал е единично събитие в космоса, което никога няма да се повтори. 

Учени в Канада също отчитат осем радиоизбухвания с радиотелескопа Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME). Техните данни са приети за печат в списанието The Astrophysical Journal Letters, а до отпечатването ръкописът е достъпен в платформата arXiv.

Източници: Live science - Mysterious, Ancient Radio Signals Keep Pelting Earth. Astronomers Designed an AI to Hunt Them Down.

Science alert - Astronomers Have Detected a Whopping 8 New Repeating Signals From Deep Space

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !