Учени застават срещу система, която "предвижда" криминално поведение по чертите на лицето

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 25 юни 2020 в 00:18 3790 0

Кредит pixabay

Скандал в научните среди избухва след като екип от Университета Харисбърг предлага на изданието Transactions on Computational Science & Computational Intelligence, да публикува книга за тяхна нова система.

Те твърдят, че "с 80% точност и без да се влияе от расата, софтуерът може да предвиди дали някой е престъпник, основавайки се само на снимка на лицето. Софтуерът е предназначен да помогне на властите да предотвратяват престъпления."

Разтревожени от многото проблемни допускания и възможните последствия от използването на "криминална статистика за предвиждане на престъпления", повече от 1000 експерти по технически, природни и социални науки, включително статистика, машинно обучение, изкуствен интелект, право, история и социология, подават отворено писмо, с което ясно заявяват:

"Нека да бъдем точни: няма начин да се разработи система, която може да предположи или определи "криминалността", която да не  е повлияна от расата, защото самата категория "криминалност" е расово предубеждение", добавяйки, че "данни, генерирани от криминална правосъдна система не може да бъде използвана, за да се "идентифицират престъпници" или да се предвиди криминално поведение. Никога."

Авторите на писмото обясняват, че подобни изследвания, почиващи на допускането, че данни от криминални арести и присъди са "достоверни неутрални показатели за криминална дейност", вместо отражение на политиките и практиките на криминалната правосъдна система и всички исторически и настоящи предразсъдъци, свързани с нея.

"Многобройни изследвания показват, че цветнокожите са третирани по-сурово от белите в сходна ситуация на всяко ниво от правосъдната система, което се отразява като сериозно отклонение в данните", обяснява групата учени, наричаща себе си Коалиция за критична технология. 

"Така че софтуер, построен на съществуващата правораздавателна рамка неизбежно ще отрази същите тези предразсъдъци и фундаментални неточности, когато става дума да определим дали един човек има "лице на престъпник"."

На практика системата ще умножи вече съществуващите расови предразсъдъци на данните, които са подадени. Системата ще идентифицира лицето на някого, когото полицията би задържала, съдебно жури би припознало за виновен и съдия би осъдил. Всичко това е свързани с предразсъдъци. 

Писмото показва, че е използвана "полицейската наука", като начин да се оправдаят дискриминационни практики. Въпреки че са "разнищвани много пъти в историята, те продължават да се появяват под формата на иновативни технологични промени като "изкуствен интелект"."

Авторите настояват, че всяка система с изкуствен интелект, която твърди, че може да предвиди криминално поведение на базата на физически характеристики, е просто продължение на дискредитираната псевдонаучна дисциплина френология. Авторите припомнят, че френологията и физиогномиката (идеята, че чертите на лицето издават характера) са били "използвани от учени, специалисти по правораздаване и политици, за да лобират за опресивни политики и тактики на преследване при бедни или малцинствени общности". 

Коалицията за критично мислене настоява издателството Springer Nature да осъди използването на криминалната статистика, за да се предвиди престъпно поведение.

Изявление на университета обяснява, че "изследванията проведени в университета не отразяват задължително вижданията и целите на този университет" и факултета "актуализира труда, за да се разрешат появилите се притеснения".

Източник: IFLScience - Over 1,000 Experts Call Out "Racially Biased" AI Designed To Predict Crime Based On Your Face

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !