06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ученически турнир за дигитални решения в ядрената наука и техника

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 октомври 2018 в 15:45 16640

Пет отбора на ученици от 91 НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“, НПМГ„Академик Любомир Чакалов“, СМГ „Паисий Хилендарски“, СПГЕ „Джон Атанасов“ и Технологично училище „Електронни системи“ ще премерят сили в образователно-технологичното състезание под наслов „Информационните технологии в ядрената наука и техника”.

Състезанието ще се проведе на 5 октомври 2018 г. от 9 часа в Залата на Софийска лаборатория за иновации, (гр. София, ул. Сердика №1, ет.3).

Организатори на хакатона, съвместно с Българското ядрено дружество (БЯД) са Асоциацията за развитие на София към Столична община.

Основни партньори, подкрепящи инициативата са Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН и бизнес организации, членове на БЯД от областта на ядрената енергетика и високите технологии.

Събитието е част от инициативите на Българското ядрено дружество да се насърчава интереса на учениците към високотехнологичните области, сред които ядрената наука и приложения, чрез развитие на техните математически, физични, инженерни и дигитални умения.

Първата част на „Информационните технологии в ядрената наука и техника” включва интересни лекции, представящи тенденциите в областта, както и възможностите, които индустрията предлага за бъдещо професионално развитие. Пред учениците ще говорят представители на ИЯИЯЕ-БАН, Енергосервиз АД, Уестингхаус Енерджи Системс-България, Тита Консулт ООД и „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД.

Втората част е състезателната, с елементи на хакатон, в която младежите ще могат да реализират своя иновационен потенциал върху интересни и актуални задачи, свързани с внедряването на Индустрия 4.0 в ядрените технологии. Под формата на 10-минутни презентации и демоверсии на информационни продукти и услуги те ще представят своето виждане за мястото в ядрените приложения на Кибер-физичните системи, Интелигентните системи за управление, Интернет на нещата, както и да предложат изцяло нови идеи за иновации в тези области. Работа им ще бъде подпомагана и оценявана от утвърдени представители на бизнеса, предприемаческата екосистема и академичната общност.

Сред ползите от организирането на подобно събитие са търсенето на решения относно дигиталните платформи за постиженията в ядрената наука и техника и иновативните приложни инструменти за ядрена енергия, физика, медицина и радиационна защита, както и за ядрената безопасност и сигурност.

Официални гости на образователно-технологичното състезание ще бъдат г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на столична община, г-н Владимир Уручев, евродепутат, проф. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН и д-р Младен Митев, председател на БЯД.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.