Учените идентифицираха потомците на създателите на първата азбука в света

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юли 2017 в 13:46 9818 0

Кредит Dr. Claude Doumet-Serhal - The Sidon excavation

Снимката показва голяма погребална урна, съдържащ останките на един от индивидите, чийто геном е секвениран в проучването.

Наследниците на легендарния библейски Ханаан, създали първата азбука, са съвременните жители на Ливан, установиха генетици, съобщава EurekAlert!

Статията за откритието е публикувана в American Journal of Human Genetics.

Преди хиляди години са живели на територията на съвременен Израел, Палестина, Ливан, Сирия, Йордания и са създали на култура, която повлиява на народите на Близкия изток и извън него. Ханаанците са създали първата азбука, основали са колонии по цялото Средиземноморие и бяха споменати много пъти в Библията. Но кой са те и какво в крайна сметка се е случило с тях? Дали са били унищожени, както пише в Библията?

Според Библията, територията на Ханаан е "обетована земя", която Господ е обещал на евреите, бягащи от робство в Египет. Нейната територия, според Библията, а и в действителност, през втората половина на второто хилядолетие пр. н. е. постепенно е завладяна от еврейските царе. Те успяват да покорят почти всички малки държави от региона, както и мощните градове-държави на Финикия, Тир, Сидон и Библос в северната част на Ханаан.

Учените не знаят почти нищо за културата и произхода на ханаанците, тъй като все още не са намерени писмени доказателства за тяхната миграция. До наши дни са оцелели финикийски глинени плочки в много по-лошо състояние, отколкото папирусите на египтяните, и по този начин освен за азбуката им, основи положения в религията им и някаква информация за политическата им система, почти нищо не се знае за живота на жителите на Ханаан.

Ханаанци. Древноегипетски стенопис.

Екипът палеонтолози, ръководени от Марк Хабер (Marc Haber), реконструират и проучват геномите на петима души, които са били погребани на територията на Сидон - едно от най-големите пристанища и центрове на търговия на Финикия в древния свят - преди около 3700 години.

Извлечените фрагменти от древната ДНК изследователите сравняват с геномите на съвременните народи от Близкия изток, Кавказ, Европа и Иран, където се предполагаше, че са живели предците на ханаанците, както и с други образци генетичен материал от древните обитатели на Земята. Оказа се, че съвременните теории за произхода на ханаанците и древногръцките хроники описват историята на народа по различен начин, който не е съвсем верен - предците на древните жители на Ханаан постоянно са живели на територията на Близкия изток от времето на неолита и не са мигранти, както много други народи.

"Съвременните ливанци вероятно са преки потомци на ханаанците, но у тях има една малка част евразийско потекло, което би могло да се случи след завладяването им от асирийците, персите и македонците", - заяви съавторът на изследването Марк Хабер .

Според изследователите ханаанците са се смесили с евразийците преди около 3800-2200 години, в периода на нашествията в региона. Учените отбелязват, че поначало ханаанците са смес от местни жители, които са се заселили по време на неолита, както и от източни мигранти, които са пристигнали в района преди около пет хиляди години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !