Учените изясниха защо холандците са толкова високи

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 април 2015 в 14:24 3702 0

Учени са провели интересно проучване и са изяснили защо гражданите на Холандия са сред най-високите хора в света. Те открили, какво е причинило рязкото повишаване на средния ръст на холандците, който само за 150 години е нарастнал с 20 см. По-подробно с резултатите от изследването може да се запознаете в Science News.

Проучването е публикувано на 8 април в престижното британско списание Royal Society Journal Proceedings и се оглавява от Герт Стълп (Gert Stulp).

До 19-ти век най-високите хора в света са били американците, а сравнително наскоро, в наши дни, те отстъпват на жителите на Северна Европа - естонци, скандинавци и холандци. Изследователите са взели предвид всички хора, по-стари от 45 години (за да се изключат подрастващите), родени в страната, само местни жители, без имигрантите.

Герт Стълп смята, че тези резултати показват, че еволюцията е в действие - по-високите холандци имат повече деца и те разпространяват гените на високия ръст в популацията.

Изследователят е проучил и данни от щата Уисконсин и е стигнал до заключението, че родените между 1937 и 1940 г. американци със среден ръст имат повече деца, отколкото по-високите и по-ниските им съперници.

Най-лесният начин да се обяснят тези явления е сексуалният подбор: Холандките предпочитат по-високи мъже. Но също така е вероятно, че високите мъже имат по-силна имунна система или, че по-често се развеждат и си намират нови семейства.

В същото време се смята, че лидерството на Холандия няма да се задържи дълго, казва биологът Стивън Стирнс от Йейл. В хода на еволюцията често някоя характеристика за няколко поколения се засилва, последвана от стабилизиране или дори се връщане в обратна посока, каза ученият.

В момента средният ръст на холандските мъже е 181 cm, а на жените - 168см.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !