03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учените намалиха 10 пъти прогнозата за повишаване на морското ниво заради топенето на Антарктика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2019 в 05:38 44700
Снимка: Pxhere

Унищожаването на антарктическия леден щит може да не доведе до такова катастрофално покачване на нивото на океана, както се смяташе по-рано - метър и повече до 2100 година, а вероятно ще нарасне само с 14-15 сантиметра.

За една от най-опасните глобални последици от изменението на климата се смята разтопяването на ледените щитове на Гренландия и Антарктика, което ще доведе до увеличаване на нивото на Световния океан. Запасите от лед там са значителни, а скоростта на топенето на леда през последните години се е увеличила, но оценките на специалистите за скоростта на този процес в бъдеще и общото покачване на нивото на Световния океан са доста различни. Така през 2016 г. в едно от проучванията се предполагаше, че до 2100 г., поради рязкото разрушаване на антарктическия леден щит, нивото на Световния океан може да се повиши с един метър и дори повече.

В своето проучване, публикувано в списание Nature, Тамзин Едуардс (Tamsin Edwards) от Кралския колеж в Лондон и нейните колеги поставят под въпрос тази прогноза, съобщава Science News .

Екипът на Едуардс отново анализира данните за загубата на леда и нивото на океана преди 3 милиона години, преди 125 000 години и през последните 25 години и оцени вероятността от бързо унищожаване на нестабилните морски зони на антарктическите ледници, което авторите  на проучването от 2016 г. свързват с увеличаване на нивото на океаните с един метър. Хипотезата получи съкратеното наименование MICI (marine ice cliff instability).

Едуардс и колегите ѝ откриват, че MICI не обяснява напълно динамиката на морското равнище в миналото и затова вероятността нивото да нарасне с повече от 39 сантиметра до 2100 година е само около 5%. Едуардс отбелязва, че в нейния модел, дори ако ледниците на Антарктика продължат да се топят бързо, максималното увеличение на морското равнище няма да надвиши половин метър, а най-вероятното нарастване ще бъде 14-15 сантиметра. В същото време учените не могат напълно да пренебрегнат явлението MICI -  те само казват, че в тази област са необходими повече изследвания.

По-рано американски и холандски глациолози установиха, че скоростта на унищожаване на антарктическия леден пласт се е увеличила повече от шест пъти от 1979 до 2017 г., от 40 милиарда тона лед годишно до над 250 милиарда.

Учени от САЩ, Германия и Франция откриха кухина от около 40 квадратни километра и дълбочина от 350 метра в топящия се антарктически ледник на Туейтс, която се формира там след 2010 година. Размерът на кухината е такъв, че би могъл спокойно да се настани в нея град Пазарджик.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.