Учените обясняват смъртоносната лавина от лятото на 2016 в Тибет с промените в климата

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 декември 2016 в 16:14 4200 0

Кредит Chinese Academy of Sciences, The Ohio State University.

Лавината от 17 юли 2016 г. в Тибет.

Гигантска лавина от 70 милиона тона лед убива девет души в Западен Тибет.

Според изследователи от Китайската академия на науките и държавния университет в Охайо изменението на климата вероятно е причинило смъртоносната лавина от това лято, пише phys.org.

Заключенията на международния екип учени са публикувани на 9 декември в списание Journal of Glaciology.

На 17 юли 2016 г. от ледника Ару в Тибет се откъснаха 70 милиона тона лед и се срутиха в долината. Според учените движението на лавината е продължило само четири или пет минути, но под нея са погребани около 10 квадратни километра от долината. Причината за висока скорост вероятно е, че склонът е бил покрит с вода от разтопения лед, която намалява триенето.

Сателитни изображения от Sentinel-2 малко преди (вляво) и малко след (вдясно) откъсването на гледчера Ару, настъпило на 17 юли 2016 в западната Тибет. Повече от 70 милиона тона лед се смъква надолу по планината, убивайки 9 души. Снимка: Ohio State University.

"Като се има предвид скоростта, с която се е случило събитието и зоната на покритие, мисля, че това може да се случи само в присъствието на разтопен лед", заяви Лони Томпсън (Lonnie Thompson), изтъкнат професор по климата от Byrd Polar and Climate Research Center (BPCRC). Други близки ледници също могат да са нестабилни, добавя той, "но за съжаление към днешна дата, ние нямаме способността да предсказваме такива бедствия."

Учените не са успели да прогнозират, например, че съседният ледник в същата планина ще се задвижи само два месеца по-късно, през септември 2016 г. Тази лавина завърши без смъртни случаи, но причините й все още са в процес на разследване.

Изследователите са използвали сателитни данни и GPS, за да получат данни и да определят точните обеми лед, паднал в първата лавина и района на покритие.

Резултатите от симулацията показват, че присъствието на разтопен лед е бил решаващият фактор в инцидента. Като се има предвид, че най-близката метеорологична станция е отбелязала увеличение на средната температура с 1.5 градуса по Целзий през последните 50 години, лавината може да е възникнала в резултат на топенето на ледника.

Ледената катастрофа е безпрецедентен случай в Западен Тибет, който в продължение на десетилетия бе относително стабилен регион в контекста на последиците от изменението на климата, докато ледниците в южната и източната част на Тибет се стопят с ускорени темпове. Повишеният снеговалеж дори доведе до разширяване на някои ледници в Западен Тибет, а свръхснеговалежът вероятно играе някаква роля за възникването на лавината, заради появата на допълнително количество разтопен лед, разказва Лиде Тиен (Lide Tian), глациолог в Института за изследвания на Тибетското плато към Китайската академия на науките и водещ автор на доклада.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !