Учените определиха четири нови типа личности

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 септември 2018 в 10:11 5278 0

Кредит Mobile Health Consult

Анализирайки данните от повече от 1,5 милиона анкетирани учените установиха, че съществуват най-малко четири различни типове личности: егоцентричен тип (self-centered), сдържан тип (reserved), образец за подражание (role model) и среден тип (average).

Констатациите, публикувани в списание Nature Human Behavior, предизвикват съществуващите парадигми в психологията. 

"Хората се опитват да класифицират типовете личности от времето на Хипократ, но научната литература отдавна е установила, че това е глупост", заяви съавторът Уилям Ревел (William Revelle), професор по психология в Колежа в Уайнбърг и специалист по измерване, теория и изследване на личността, цитиран от Science Daily.

"Сега новия набор на данни показва, че има по-висока плътност на определени типове личности", коментира Ревел.

След десетилетия уточнения и стандартизиране на методите повечето съвременни психолози приеха , че хората проявяват пет основни личностни черти - т.нар. "Големите пет". Те включват невротизъм, който се характеризира с емоционална нестабилност, екстраверност като насоченост на съзнанието на субекта навън, откритост към преживявания, доброжелателност и добросъвестност.

В зависимост от това как и до каква степен тези черти се съчетават в един човек, психолозите Доннелън (Donnellan, М.) и Робинс (Robins, Р.) идентифицираха три топа хора - устойчив (resilient), свърхконтролиращ (overcontrolled) и подконтролен (undercontrolled). Хората от първия вид личност се характеризират с емоционална стабилност, способност да се разбират с хората и лесно понасят стресови ситуации. Свърхконтролиращите не показват емоциите си, затворени са и често не комуникират. Контролираните хора са много емоционални и понякога дори агресивни.

Този подход често се критикува, тъй като за потвърждаването му няма достатъчно изследвания, освен това всички вече извършени експерименти трудно се възпроизвеждат.

Учени от Северозападния университет в Илинойс решиха да проверят дали психологическата теория съответства на реалността. За целта вземат голям набор от данни, получени от онлайн проучвания. Като цяло са анализирани данните на повече от 1,5 милиона доброволци.

Изследователите сортират отговорите, с помощта на сложни алгоритми, които обединяват хората в групи въз основа на смисловото сходство на техните отговори. В резултат на това бяха избрани четири групи. Учените ги определиха като: егоцентричен тип (self-centered), сдържан тип (reserved), образец за подражание (role model) и среден тип (average). Хората от "егоцентричната" група демонстрират високо ниво на екстравертност, от "сдържания тип" - желание за съгласие и добросъвестност. Личностите от типа "образец за подражание" е отворен за нови преживявания и има ниско ниво на невротизъм, такива хора са много стабилни и емоционално стабилни.

Лицата от "среден" тип са приблизително подобни на "образеца за подражание", но имат малко по-високо ниво на невротизъм и ниско ниво на откритост. Повечето хора принадлежат към този тип. Учените също така установяват, че на различни възрасти човек може да има различни типове личност. Така че младите хора имат по-голям шанс да бъдат "егоцентрични", а възрастните хора - "образец за подражание".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !