Учените определиха кога вероятно епидемията в Китай ще започне да затихва

Симулациите показаха, че до края на февруари броят на заразените с 2019-nCoV в Ухан ще бъде 500 хиляди души

Ваня Милева Последна промяна на 11 февруари 2020 в 00:00 6663 0

Кредит Wikimedia Commons

Последен влак на метрото Ухан, преди властите да затворят града заради огнището на коронавирус в Ухан.

Новият коронавирус може да зарази най-малко 500 000 души в Ухан, китайския град в епицентъра на глобалното огнище, до момента, в който достигне най-високия си връх през следващите седмици. Но повечето от заразените няма да разберат, съобщава Bloomberg.

Добрите новини са, че не се наблюдава нарастване на броя на съобщените нови случаи в Хубей, провинцията, в която се намира град Ухан.

Официалните оценки за броя на откритите случаи на инфекция с новия вид коронавирус вероятно са значително подценявани според изследователите от Центъра за математическо моделиране на инфекциозни болести към Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина.

В своето проучване, публикувано в сайта на центъра, учените са използвали фактори като инкубационния период (5,2 дни), времето от появата на първите симптоми до хоспитализацията (2,9 дни), периода до поставянето на диагнозата (6,1 дни), ежедневно увеличаване на броя на случаите (плюс 3300 души), броя на хората, живеещи в епицентъра на епидемията (11 милиона) и т.н. За R0 или средния брой хора, които могат да заразят от един носител на вируса, за 2019-nCoV, преди въвеждането на карантина на 23 януари, те приемат 1.6-3.1. За сравнение, сезонният грип обикновено има R0 около 1,3.

„Ако приемем, че текущите тенденции се запазят, прогнозираме пикът на епидемията в Ухан да се случи до края на февруари“, отбелязва Адам Кучарски (Adam Kucharski), доцент по епидемиология на инфекциозните заболявания. „Има много несигурност, така че внимавам при избора на точния период за пика, но е възможно въз основа на текущите данни да видим разпространение на заболяването в момента на неговия пик над 5%. “

Това потенциално би означавало, че най-малко 1 на 20 души биха били заразени в града по времето на епидемичния връх, заяви Кучарски, като добави, че това може да се промени, ако моделите на предаване се забавят през следващите дни. Прогнозата не показва предстоящ скок в случаите в Ухан, но настоящият кумулативен общ резултат не отразява всички заразени, особено с леките инфекции.

За сравнение около 10% от населението може да бъде заразено с грип по време на тежки епидемии и обикновено 1-2% хващат респираторния вирус през нормална година, обяснява Иън Бар (Ian Barr), заместник-директор на Центъра за изследвания на грипа към Световната здравна организация в Мелбърн.

Така, според математическия модел, през следващите седмици епидемията в Ухан ще достигне своя връх и ще има заразени 500 хиляди души (само в този град, без да се броят другите пациенти по света).

Междувременно, по официални данни вечерта на 10 февруари, общият брой на пациентите е 40 787, 910 са починали, а 5578 пациенти са се възстановили. По-конкретно над 15 хиляди се разболяха в Ухан, докато броят на новите инфекции извън провинция Хубей спада с почти 43 процента.

Така авторите на изследването стигат до извода, че реалните числа вероятно са подценени няколко пъти - и не непременно умишлено: работата е там, че в началото болестта може да бъде почти безсимптомна или да наподобява на обикновена остра респираторна вирусна инфекция, така че все още не е възможно да се идентифицират всички заразени хора.

Това се потвърждава и от данните на Световната здравна организация. Според тях в 82 процента от първите 17 хиляди случая заболяването е било леко, за 15 процента - в тежка форма, други три процента от пациентите са били в критично състояние. При някои пациенти инкубационният период достига 14 дни, няма очевидни симптоми, но те могат да предават вируса и да заразят други.

Снимка: Wikimedia Commons

Тази оценка се съгласува с изводите на проучване от Университета  в Базел с водещ автор Мануел Баттегей (Швейцария).

„Реалният брой случаи в Ухан може да е силно недооценен. <...> Леки или безсимптомни форми, които, вероятно, съставляват основната част, може да останат неразпознати, особено през грипния сезон. <...> Недостатъчното разкриване на леките или безсимптомни случаи може да доведе до разпространение на огнището, тъй като медицинските заведения в Ухан са достигнали своя капацитет. <...> Съответно официалните данни както за болните, така и за починалите в Ухан представляват върха на айсберга, потенциално изкривявайки оценките на смъртността сред пациенти с по-тежко протичане на заболяването и фатален изход", се казва в швейцарското проучване.

Освен това, учени от Хонконгския университет по-рано писаха, че реалният брой на заразените хора всъщност около 10 пъти по-голям.

Наблюдава се намаление в отчетените случаи на 2019-nCoV

Броят на случаите, докладвани в Ухан и в провинция Хубей, показва тенденция надолу през последните няколко дни.

„Наблюдава се стабилизиране на броя на случаите, съобщени от Хубей, и сме в четиридневен стабилен период, в който броят на докладваните случаи не се увеличава“, заяви пред репортери в Женева в събота Майк Райън, изпълнителен директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации в областта на здравеопазването. „Това е добра новина и може би отразява въздействието на въведените мерки за контрол.“

Източник: Health Commission of Hubei Забележка: Броят на случаите отразява датата на регистрирането им, а не появата на симптомите

Има „ниска, но стабилна честота“ на инфекциите на места извън Хубей, отбелязва Райън и продължава, че не е ясно коя от тези провинции може да контролира болестта или къде може да ескалира.

„Надяваме се, че същата стабилизация, която изглежда се случва и в Ухан, се случи и извън него“, коментира Райън. "Но отново е много, много рано да се правят прогнози за числата."

"Това все още е много интензивна епидемия в Ухан и Хубей. Все още има големи рискове на практика във всички останали провинции, така че ще почакаме и ще видим", заключава Райън.

Източник:

Coronavirus May Infect Up to 500,000 in Wuhan Before It Peaks, Bloomberg

2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV): estimating the case fatality rate – a word of caution
DOI: https://doi.org/10.4414/smw.2020.20203, Swiss Med Wkly

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !