Учените опровергаха изключителния интелект на новокаледонските врани (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2016 в 09:00 5895 0

Нови наблюдения на враните показват, че уменията за производство и използване на инструменти може да са част от "заложена програма", а не резултат на сложна умствена дейност.

Статията, опровергаваща наличието на изключителен интелект у тези птици, е публикувана в списание Royal Society Open Science.

През 2002 г. списание Science публикува статия за забележителната Бети, женска новокаледонска врана (Corvus moneduloides) която показа "почти човешка способност да измисля и използва инструменти". В експерименти с храна, "заседнала" в тръба, тя намира подходящо парче тел, огъва го като кука и успешно изважда храната. 

Учените взеха това като доказателство на способностите на птиците да измислят нови инструменти, а това е изключително сложно поведение, което изисква големи умения за абстрактно мислене.

В края на миналата година бе събран е видеоматериал с помощта на 19 камери за подобно поведение на новокаледонските врани в естествени условия

Инструментите са тези дълги куки, които враните изгризват от клонки с клюна си, правейки два разреза, както е показано на илюстрацията.

Но новите експерименти с новокаледонски врани ни карат да мислим, че Бети е действала по-скоро като програмиран робот, пише Science в статия, озаглавена "Враната Бети - гений или робот?".

Орнитолози от шотландския университет на Сейнт Андрюс описват резултатите си от четиригодишни наблюдения на 18 врани, уловени в Нова Каледония и временно държани в клетки. При контролирани условия учените са записали общо 85 случаи на произведени от птиците инструменти от клонки.

Кристиан Рац (Christian Rutz) и екипът му отбелязват, че почти винаги враните действат по една и съща схема. Използвайки човките си, те откъсват малки клонки от един храст на мястото, където се отклоняват от по-дебел клон, превръщайки ги в кука. Но в 10 случая птиците дообработвали инструмента, зацепвайки го в дупка или просто като го огъват на дъга, помагайки си с крак.

Очевидно огъването на инструмента е част от "вграден" алгоритъм, естествен за поведенческия репертоар на птиците, а не проява на по-високи когнитивни способности. Всъщност предлагайки на враните инструменти с права и извита кукичка, учените отбелязват, че те постоянно се предпочитат извитите. Причината за тези предпочитания остава загадка.

Оказва се, че Бети "е малък робот," коментира Рац, тя "само следва един естествен поведенчески навик".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !