Учените откриха друг вирус в прилепите, тясно свързан със SARS-CoV-2

Ваня Милева Последна промяна на 12 май 2020 в 12:31 8402 0

Кредит Joint Base San Antonio

„Как се развил коронавирусът“. Този прост въпрос предизвика разследвания, спекулации и конспирации.

В момента изследванията показват, че е много вероятно вирусът, отговорен за COVID-19, да се е развил по естествен начин - вероятно е тръгнал от прилепи, докато не еволюира до необходимите мутации, които да го превърнат в глобалната пандемия, която наблюдаваме днес.

Ново проучване потвърди още веднъж тази теория, откривайки близък роднина на вируса SARS-CoV-2 при прилепите, включително подобни събития на вмъкване - мутации, които са „вложки“ генетичен материал във вирусния геном, което показва, че такива промени на вируса може да се случат по естествен път.

"След откриването на SARS-CoV-2 има редица неоснователни предположения, че вирусът има лабораторен произход", коментира микробиологът Уейфън Шъ (Weifeng Shi) от Първи медицински университет в Шандонг.

„По-специално предполагаше сс, че вмъкването на S1/S2 е изключително необичайно и може би е показателно за лабораторни манипулации. Нашето изсу показва много ясно, че тези събития протичат естествено в дивата природа. Това дава сериозни доказателства срещу тезата, че SARS-CoV-2 е изпуснат от лаборатория".

Този новооткрит коронавирус в прилепите, който екипът нарече RmYN02, бе идентифициран по време на анализ на 302 проби от 227 прилепи, събрани в провинция Юнан, Китай, през втората половина на 2019 г. 

След анализ на вирусите, открити в тези проби от прилепи, екипът успя да разкрие два почти пълни коронавирусни генома - RmYN01 и RmYN02.

RmYN01 показва малко съвпадения със SARS-CoV-2. Но RmYN02 бе нещо като джакпот. Този коронавирус споделя 93,3 процента от генома си с SARS-CoV-2, а един конкретен ген, наречен 1ab, споделя 97,2 процента - най-близкото съвпадение в този ген до момента.

RmYN02 съдържа аминокиселинни вложки в точката, в която двете субединици (S1 и S2) на нейния шипов протеин се срещат. SARS-CoV-2 също има S1 и S2 вложки - те не са едни и същи аминокиселини в двата вируса, а това показва, че тези вмъквания могат да се случат естествено, без да е нужна лаборатория.

Въпреки приликите, това не означава, че RmYN02 е директен предшественик на вируса, причиняващ COVID-19 по целия свят - особено като се има предвид, че генът за всички важни рецептор-свързващи домейни (RBD - receptor-binding domain) има много ниско съответствие със SARS-CoV-2, само 61,3 процента.

Но намирането на нови коронавирусни геноми е невероятно полезно, ако искаме да открием как вирусът SARS-CoV-2 е еволюирал в това, което е днес.

„Нашето проучване потвърждава, че прилепите, особено тези от рода Rhinolophus [подковоносови прилепи], са важни природни резервоари на коронавируси и понастоящем представляват най-близките роднини на SARS-CoV-2, въпреки че тази картина може да се промени с увеличаването на пробите от дивата природа“, пише елипът в изследването си.

"В този контекст е поразително, че вирусът RmYN02, идентифициран тук в Rhinolophus malayanus, е най-близкият роднина на SARS-CoV-2 в дългия ген 1ab на репликазата, въпреки че самият вирус има сложна история на рекомбинация".

Най-близкото съвпадение, открито досега до SARS-CoV-2, е коронавирус в прилепите, наречен RaTG13 - 96,1% от съвпаденията му с РНК, но вероятно има още по-близки вируси.  

"Нито RaTG13, нито RmYN02 са прекият прародител на SARS-CoV-2, защото всъщност има еволюционна пропаст между тези вируси", обяснява Шъ.

"Нашето проучване категорично предполага, че вземането на проби от повече видове от дивата природа ще разкрие вируси, които са още по-тясно свързани със SARS-CoV-2 и може би дори с преките му предци, което ще ни разкаже много за това как този вирус се е появил при хората."

Справка: A novel bat coronavirus closely related to SARS-CoV-2 contains natural insertions at the S1/S2 cleavage site of the spike protein
HongZhou, WeifengShi, Current Biology,  https://doi.org/10.1016/j.cub.2020.05.023

Източник:

Researchers Find Another Virus in Bats That's Closely Related to SARS-CoV-2, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !