Учените откриха морски "пчели"

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 декември 2016 в 19:40 8422 0

Кредит James St. John/Flickr.com

Морската трева, която се оказа опрашвана от малки ракообразни.

Изследователи откриха опрашители на подводните треви, които изпълняват същата задача, както пчелите на земята.

Както земната, така и тази подводна трева се размножава с цветен прашец. Доскоро биолозите смятаха, че прашецът се разпространява от морската вода. Но се оказа, че това се извършва от "морски пчели" - малки ракообразни. 

Новото проучване, публикувано в Nature Communications, показа, че учените са успели да намерят доказателства за подводно опрашване.

Микроскопични ракообразни и малки морски червеи помагат за опрашването на Thalassia testudinum, известна също като костенуркова трева.

Преди няколко години екипът, ръководен от Бригита ван Тусенброк (Brigitta I. van Tussenbroek) от Националния автономен университет на Мексико заснемат редки кадри как различни безгръбначни се роят около гъсталаците като пчели на поляна. По-голямата част от животните се трупала около мъжките цветя, вероятно за да се хранят с богатия на въглехидрати и протеини прашец. Като страничен ефект на храносмилането те прехвърлят прашец от едно растение на друго.

Опрашители. Brigitta I. van Tussenbroek, Nora Villamil, Judith Márquez-Guzmán, Ricardo Wong, L. Verónica Monroy-Velázquez & Vivianne Solis-Weiss


Явлението е толкова уникално, че учените дори изобретиха нов термин, за да го опишат - зообентофилно опрашване. 

За да се разберат дали безгръбначните опрашват морската трева или просто се хранят с нея, Ван Тусенброк и нейния екип поставили няколко малки ракообразни в аквариум с костенуркова трева. Няколко минути по-късно се появил цветен прашец на женските цветове. В аквариума, където не е имало ракообразни, това не се наблюдавало.

Полени. Със стрелка е обозначено поленовото зърно в стомаха на планктон. Brigitta I. van Tussenbroek, Nora Villamil, Judith Márquez-Guzmán, Ricardo Wong, L. Verónica Monroy-Velázquez & Vivianne Solis-Weiss

Смята се, че костенурковата трева е еволюирала от сладководни предци, повечето от които подават цветовете си над водата и се опрашват като обикновените цветя от насекоми и вятър. Не е изненадващо, тази смес от биотични и абиотични средства за опрашване са се запазили дълбоко в морската вода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !