Учените откриха предпазния щит на организма

Ваня Милева Последна промяна на 20 ноември 2019 в 00:00 5510 0

Изображение на рана и възпаление на муха. Кредит: Helen Weavers

Учените откриха начин за манипулиране на собствения имунен отговор на организма на възстановяването на тъканите.

Резултатите, публикувани в Current Biology, разкриват нова мрежа от предпазващи фактори за защита на клетките срещу увреждане. Това откритие, направено от изследователи от Университета в Бристол, може значително да помогне на пациенти, подложени на операция, като ускори времето за възстановяване и намали риска от усложнения.

Когато дадена тъкан е повредена (случайно или при операция), тялото бързо събира имунни клетки на мястото на нараняването, където се бори с инфекцията, като поглъща и убива нахлуващи патогени, чрез отделяне на токсични фактори като нестабилни молекули, съдържащи "реактивни видове кислород", напр. пероксиди. Тези бактерицидни продукти обаче също са силно токсични за тъканта на гостоприемника и могат да нарушат процеса на възстановяване. За да противодейства на тези вредни ефекти, възстановяващата се тъкан активира мощни защитни механизми, които да я „предпазват“ от повреди.

Сега изследователи от Биохимическия факултет на Университета на Бристол, изучаващи възстановяването на тъканите, са картографирали точната идентичност на тези защитни пътища и са установили как да стимулират този процес в естествените тъкани.

 "При здрави индивиди увредените тъкани обикновено бързо се възстановяват след повредата. В рамките на заздравяващата рана на кожата се активира реакция на стреса, която набира провъзпалителни клетки, които от своя страна освобождават множество бактериоцидни фактори, включително реактивни видове кислород (ROS), за да се елиминират нахлуващите патогени", обяснява д-р Хелън Уивърс (Helen Weavers), водещият автор на изследването.

"В това проучване използвахме полупрозрачни плодови мушици, за да наблюдаваме на живо как се възстановява раната и да следим поведението на събраните имунни клетки. По този начин открихме мрежа от защитни пътища, които предпазват тъканите от възпалителни увреждания и правят тъканите по-устойчиви на стрес. Ние също така показахме, че външното активиране на тези пътища допълнително засилва защитата на тъканите, докато инхибирането им води до значително забавяне на затварянето на раната".

"Сега знаем тяхната идентичност и как се активират. Надяваме се да разработим начини за стимулиране на тази защитна машина при пациенти преди планова операция."

Резултатите имат ясно клинично значение за пациентите, тъй като терапевтичното активиране на тези цитопротективни пътища може да даде нов подход за предварително подобряване на условията в тъканите на  пациентите преди планови операции.

Справка: Helen Weavers et al. Injury Activates a Dynamic Cytoprotective Network to Confer Stress Resilience and Drive Repair, Current Biology (2019). DOI: 10.1016/j.cub.2019.09.035

Източник: Scientists discover body's protection shield, University of Bristol

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !