04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учените откриха разлики в структурата на мозъка на кучетата от различни породи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 септември 2019 в 12:18 87090
Снимка: Pixabay

Първата по рода си работа установи, че развъждането на кучешки породи влияе върху анатомията на мозъка им не по-малко от размера или формата на тялото.

Кучето е първото опитомено домашно животно, неговото опитомяване дори предшества появата на земеделието. В продължение на много хиляди години насоченото кръстосване, селекция и изкуствен подбор превърнаха древните предци на кучетата в стотици разнообразни породи, които се различават по размер, анатомия и характер.

Този процес е засегнал и мозъка на кучетата от различните породи, съобщава статия, публикувана в Journal of Neuroscience.

Екип учени, ръководен от професора от Харвардския университет Ерин Хехт (Erin Hecht), използва ЯМР, за да изследва мозъка на 62 здрави домашни кучета, чистокръвни представители на 33 различни породи. Установиха се значителни разлики в структурата на мозъка им. Например при миниатюрните кръглоглави Лхаски апсо мозъкът има подобна кръгла форма, а при кучета с удължен череп мозъкът също е удължен, оптимално запълвайки черепа.

Но не всички разлики са свързани с анатомията и размера.ерами.

В изображенията на мозъка на Басетска хрътка (вляво) и Бордър Коли (вдясно) разликите са видими и за неопитното око. Кредит: Erin Hecht, Marc Kent

Авторите отбелязват, че много варианти са открити в области, свързани с обработката на сигналите за миризма и вкус. Именно те са важни за формирането на специалното поведение, характерно за кучетата от различни „професии“ - на пазачи или на ловци.

Като цяло областите на мозъка, които определят тяхната "професия", са по-развити при кучетата. Например размерът на префронталната кора, свързана със сложни социални взаимодействия и когнитивнни функции, се увеличава при животни, предназначени за пастирски, полицейски и военни задачи, лов на птици и боеве.

При златните ретривъри, които показват отлична способност за проследяване на дивеч в гората, за развити зоните, участващи в координацията, зрението и навигацията в пространството.

Учените добавят, че са изследвали само домашни любимци. Сравнението на мозъчната анатомия при кучетата, които извършват специализирани дейности - овчарски, кучета водачи, полицески - със сигурност би показало още по-забележими разлики.

Справка: Journal of Neuroscience

Източник: The Washington Post


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.