Учените отрекоха връзката между чистотата на дома и слабия имунитет

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2021 в 00:01 13426 0

Кредит Piqsels

Нов преглед на изследванията в тази област показа, че хигиената и почистването по никакъв начин не пречат на организма на детето да контактува с правилните микроби и да развие здрав имунитет.

Популярната "хигиенна хипотеза" гласи, че липсата на контакт с микроби и паразити в ранна детска възраст води до недостатъчно развитие на имунната система и допринася за различни нарушения, включително алергии.

Не напразно често се препоръчва да не бъдете твърде старателни в почистването на дома, така че организмът на детето да има възможност да се среща с различни патогени и да има по-малък контакт с битовата химия.

Много учени обаче смятат хигиенната хипотеза за вреден мит.

Сега изследователи от Великобритания публикуват статия, систематично отхвърляща идеята, че да сме твърде чисти не е много добре.

„Повече от 20 години сред обществото се носи легендата, че хигиенните практики за ръцете и домакинствата, които са от съществено значение за предотвратяване на срещата с болестотворни патогени, блокират и полезните организми“, коментира Греъм Рук (Graham Rook), водещ автор и микробиолог от Университетския колеж в Лондон.

"В тази статия имаме за цел да примирим очевидния конфликт между необходимостта от почистване и хигиена, за да се предпазим от патогени, и необходимостта да се снабдим с микроби, които да заселят червата ни и да създадат имунната и метаболитната ни система".

Изследователите подчертават, че микробите са изключително важни за нас. Целите ни тела, включително червата, кожата и белите дробове се нуждаят от тях, за да ни поддържат здрави.

Хигиенната хипотеза се отнася конкретно до излагането в ранна детска възраст на определени микроби, които са еволюирали заедно с хората, за да помогнат за развитието на здрава имунна система - особено по отношение на алергии и други имунни нарушения.

Ако не си мием ръцете преди ядене, това няма да ни помогне да развием по-добра имунна система, това просто означава, че е по-вероятно да получим гастроентерит. Важно е обаче да се отбележи, че изборът на продукти за почистване може да създаде по-устойчиви микроби, така че е най-добре да предпочетем обикновения сапун.

В статията, публикувана в Journal of Allergy and Clinical Immunology, изследователите цитират четири убедителни причини, поради които не трябва да се страхуваме да бъдем в „твърде чиста“ среда. След преглед на наличната литература по темата, авторите отбелязват, че микробите, открити в съвременните жилища, съвсем не са тези, които са необходими за формирането на здрав имунитет. Освен това ваксините - при своевременното им въвеждане съгласно препоръчания ваксинационен календар - самите те имат доста мощен стимулиращ ефект върху имунитета.

Третият аргумент на учените е, че почистването на къщата изобщо не отменя контакта с „естествените“ микроорганизми на естествената среда на улицата. Няма обаче и надеждни данни, свързващи такъв контакт със здравословното състояние. И накрая, авторите посочват, че няма информация за ефекта на битовите химикали и почистващи препарати върху развитието на алергии.

„Комуникацията с майката, с членовете на семейството, с природната среда, плюс ваксините", отбелязва професор Греъм Рук, "всички те могат да осигурят необходимия контакт с микробите. Разумната хигиена и почистване не пречат на този контакт".

Справка: Microbial exposures that establish immunoregulation are compatible with targeted hygiene
Graham A.W. Rook, BA, MB, BChir, MD
Sally F. Bloomfield, PhD
Open Access, Published:May 21, 2021; DOI: https://doi.org/10.1016/j.jaci.2021.05.008

Източник: No, Your Clean Home Isn't Messing With Your Immune System. Here's Why, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !