Учените разбраха защо феновете на двата отбора "виждат" съвсем различно един и същи мач

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 октомври 2018 в 00:00 3557 0

Кредит Pexels

Учените сканираха мозъците на футболни фенове, за да разберат защо поддръжниците на съперничещите си отбори често виждат по много различен начин един и същи мач, съобщава ScienceDaily.

Проучването е публикувано в списание Cerebral Cortex.

Когато Англия игра срещу Колумбия за Световната купа през 2018 г., много от феновете на Англия се оплакаха от голям брой фалове от колумбийска страна.

В същото време в Южна Америка петиция, изискваща реванш, поради несправедливата пристрастност на съдията срещу колумбийския отбор бързо спечели стотици хиляди подписи.

Двете изключително различни впечатления за един и същ мач накараха много хора да се запитат дали привържениците на Колумбия и Англия са гледали един и същи мач?

Сега изследователи от Университета в Йорк използват MRI сканиране (магнитно-резонансна томография), за да се опитат да разберат как хората могат да имат толкова различна представа.

Като част от изследването те картират и сравняват мозъчната активност на привържениците на Манчестър Юнайтед и  на Челси, докато гледат любимите си отбори в действие един срещу друг.

Констатациите показват, че феновете на съперничещите си отбори виждат същия мач във визуален смисъл. Тоест областите на мозъка, които са пряко свързани със зрението, показват сходна активност и в двете групи привърженици.

Резултатите от проучването обаче показват ясни различия между групите в активността на по-областите на мозъка, участващи в познанието, което показва, че една и съща сензорна информация е интерпретирана и оценена по различен начин.

Радамел Фалчао в Колумбия се бори за топката с английския Джон Стоунс, вдясно, по време на 16-ия мач между Колумбия и Англия през 2018 г. Футболните фенове на Англия и Колумбия виждат тази ситуация по съвсем различен начин.

Професор Тим Андрюс (Tim Andrews) от Катедрата по психология в Университета в Йорк заяви: "Когато сравнявахме мозъчната активност на поддръжниците на единия отбор и поддръжниците на противниковия отбор, установихме, че активността в сетивните области на мозъка е съпоставима при всички участници - или с други думи, всички виждат и чуват една и съща игра.

"Но активността на фронталните и субкортикалните области на мозъка - включително области, за които е известно, че имат връзка с награждаването, самоопределението и контрола на движението - е подобна между феновете на един отбор, но има съществени различия между двете групи фенове. Това позволява на поддръжниците на съперничещите си отбори да развият различно възприятие за една и съща игра".

За изследването изследователите подбират запалени поддръжници на Челси и Манчестър Юнайтед. Участниците са подкрепяли отбора си средно 15 години и са ги виждали да играят над 25 пъти.

На поставените в скенер за ядрено-магнитен резонанс участници се показва компилация в стил футболната програма на BBC "Мач на деня" (Match of the Day) на най-важните мачове между двата отбора.

Една от областите на мозъка, която показва най-големи различия между групите, е нуклеус акумбенс, мозъчна област, участваща в реакцията на удоволствие и възнаграждение. Изследователският екип предполага, че връзката между груповите пристрастия и наградата може да обясни лекотата и бързината, с която хората образуват групи и подкрепят членовете на групата.

Проучването показа, че множество части от мозъка участват в продуцирането на ефекта на груповите пристрастия и че той отразява взаимодействието между свързани области, а не един механизъм.

"Резултатите от нашето проучване предлагат нов поглед върху нервната основа за груповата пристрастност и човешкия стремеж да се чувстваме комфортно и уверено, когато сме част от група, заедно с недоверието към чуждите и съперниците".

"Областите на мозъка, които показват най-големите разлики между групите фенове - субкортикалните области, разположени в средата на мозъка - се смята, че са запазени по време на еволюцията - това подкрепя идеята, че груповият начин на мислене може да отразява един от най-примитивните човешки инстинкти", добавя професор Андрюс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !