10 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учените разкриха мистерията на "белите нощи"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юни 2017 в 16:11 84060
Снимка: НАСА

Учени и философи още от древността отбелязват появата на необичаен феномен през нощта - бели нощи, когато необяснимо ярко блестене в нощното небе дава възможност на наблюдателя да види отдалечени планини и дори да прочете книга без дори наличие на лунна светлина.

Сега учени от Университета Йорк, Канада, разкриват мистерията на това странно явление. Според тях то се дължи на ефекти, създадени от бавно движещи се атмосферни вълни на висока надморска височина, които се сливат и усилват светлината от иначе невидимите атмосферни газови атоми.

Проучването е публикувано в Geophysical Research Letters, издание на Американския геофизичен съюз. За да го извършат, учените използват данни от метеорологични спътници. Те засичат появите на бели нощи с данните от атмосферните вълни и откриват, че между тях има връзка.

Белите нощи са характерни за умерените и северните географски ширини до началото на лятното слънцестоене и след него. Понякога феноменът е наблюдаван по на юг. Като цяло обаче това е рядко явление, а в съвремието може да бъде видяно дори още по-рядко поради светлинното замърсяване на нощното небе.

Едно от най-ранните споменавания на феномена е това, направено от Плиний Стари през I век в неговото съчинение "Естествена история", която лежи в основата на съвременните познания по природни науки.

"Историческите данни са толкова последователно срещащи се през вековете, а описанията са много сходни. Но белите нощи наистина съществуват и са част от променливостта на естествената нощна светлина, която може да бъде наблюдавана чрез сателитни инструменти", обяснява водещият учен Гордън Шепърд (Gordon Shepherd).

Тази нощна светлина е резултат от различни химични реакции, които се случват в горните слоеве на атмосферата, както и зеленият нюанс във въздуха, който се появява когато разделените от слънцето кислородни молекули се съберат отново.

Шепърд и неговият колега Юнмин Чо (Youngmin Cho) откриват, че когато тази светлина се смеси с атмосферните вълни, белите нощи могат да продължат в продължение на няколко поредни нощи, създавайки светлина до 10 пъти по-ярка от нормалната.

"Това проучване е ясен нов подход на старата загадка какво прави някои нощи толкова забележително ярки и отговорът е атмосферната динамика", заявява Юрген Шеер (Jürgen Scheer) от Instituto de Astronomía y Física del Espacio в Аржентина, който не е част от изследването.

Данните, събрани от учените, показват, че белите нощи се случват само веднъж в годината, когато има ясна, безлунна нощ. Като цяло, според тях, на всеки 7 от 100 нощи някъде по Земята има една бяла нощ.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.