Учените създадоха нови хибриди от изкуствени и живи клетки

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 април 2018 в 11:44 4280 0

Oxford Science Blog

Екип от Имперския колеж в Лондон успя да направи нещо доста необичайно - създаде изкуствени клетки като вгради живи клетки в тях, съобщава IFLScience.

Въпреки че това изглежда като първата стъпка в създаването на някаква звучаваща фантастично изкуствена, подобрена форма на живот, истинската цел на учените е далеч по-непосредствена и практична. Вграждането им в изкуствени обвивки може да позволи на клетките да работят защитени от неблагоприятни условия.

Изкуствените клетъчни конструкции всъщност не са нови. Използвайки разнообразие от инженерни материали, те обхващат редица биологични компоненти в себе си, включително набор от ензими, жизненоважни за клетъчната обработка.

Новата новина в това проучване, публикувано в Scientific Reports, е, че за първи път цели клетки са затворени в изкуствени. В същото време ензимите, които се намират в обвивката, работят с живите клетки, за да произведат нови химични вещества, едното от които е боядисано флуоресцентно.

Екипът създава изкуствени клетки от капчици с определени размери с еластично покритие, в които имплантира с живи клетки - от бактерията Е. coli до лимфоцити и проби от карцином.

За да изпробват устойчивостта им, изследователите ги потапят в силно концентриран меден разтвор, нещо, което нормално би унищожило всички клетки. Гореспоменатите флуоресцентни светлини са знак за екипа, че всичко е наред.

Наистина клетките продължават да съществуват в продължение на няколко дни и дори успяват да се възпроизвеждат в рамките на своите плътни мембрани.

Схеми на новите синтетично/живи хибриди. Elani et al./Scientific Reports

Трябва да се отбележи обаче, че тези "хибридни структури" не са пасивни обекти с силни защитни характеристики.

Статията на екипа изследва възможността те да бъдат биоинженерни "меки микромашини" по поръчка, които могат да изпълняват различни функции.

Няколко други проучвания вече предоставят доказателства, че концепция е ефективна при доставянето на лекарства, убиващи рака. Тя има значим потенциал при различни медицински случаи - от биосензори и диагностициране на болести, до изпращане на всякакви лекарства, отстраняващи имунната реакция или патогените.

Създаването на тези клетки натрапва аналогията с еволюцията на еукариотите. Тези сложни клетки се появяват от поглъщането на други форми на живот - от фотосинтезиращите хлоропласти до митохондриите, генериращи енергия - всички те някога били свободни живи същества, кооперирани от по-голяма единица и трансмурирани в специализирани органели. Това ново изследване представлява по-скоро феноменален антропогенен паралел, като изкуствените клетки капсулират живи клетки, които след това поемат ролите на самите органели. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !