Учените смятат, че резултатите от IQ тестовете спадат от 70-те години насам

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 юни 2018 в 00:00 8407 0

Кредит CC0 Public Domain

Двама изследователи от Центъра за икономически изследвания Ragnar Frisch в Норвегия установиха, че резултатите на теста за IQ бавно спадат през последните няколко десетилетия, съобщава МedicalХpress.

В статията си, публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences, Берн Брасберг (Bernt Bratsberg) и Оле Рожеберг (Ole Rogeberg) описват своето проучване и резултатите, които са открили. Те също така предлагат някои възможни обяснения за техните констатации.

Предишни проучвания показват, че хората са станали по-умни през първата половина на миналия век, измерено по коефициента на интелигентност - тенденция, която се нарича "ефект на Флин". Бяха представени различни теории, обясняващи този очевиден възход на човешкия ум с по-добро хранене, здравеопазване, образование и всякакви фактори, които могат да помогнат на хората да станат по-умни.(вж "Интелигентността на човечеството расте хилядолетия, но сега тръгна надолу. Защо?")

Тази схема е съставена от холандеца Юге Крейпин (Hugues Crepin). Еволюцията на човешката когнитивна способност през последните 14 хилядолетия е с форма на хокеен стик и сочи право нагоре поне до последните години.

Но сега, според изследователите в Норвегия, тази тенденция е приключила. Вместо да стават по-умни, хората са започнали да оглупяват.

Изследването на екипа се състои в анализ на резултатите от тестовете за интелигентност, проведени от млади мъже за постъпване на задължителна военна служба на Норвегия през периода 1970 до 2009 г. Общо 730 000 резултата от теста са отчетени. При проучването на данните изследователите установяват, че резултатите са спаднали със средно по 7 точки за всяко поколение, като обратът в резултатите от тестовете е очевиден в сравнение с този отпреди 70 години.

Според психолозите причините за наблюдаваното явление могат да бъдат най-различни и не може да се даде конкретно обяснение за него. Сред възможните фактори, влияещи върху намаляването на показателите на теста IQ, са включени миграцията, влошаването на образованието както в училище, така и в семействата, влошаването на качеството на храните и здравето, както и влиянието на медиите.

За съжаление и други изследователи получават подобни резултати. Екип британски учени наскоро установи, че резултатите от теста за IQ намаляват с 2.5 до 4.3 пункта на всяко десетилетие от приблизително края на Втората световна война.

И в края на миналата година друга група учени от САЩ установи, че децата, хранени с повече риба,  имат по-високи коефициенти на интелигентност, а също и спят по-добре, което е друг фактор, който участва в нивата на интелигентност на възрастните. А децата в много страни в съвременната епоха ядат много малко риба.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !