09 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Училища въвеждат дуалното обучение от днес

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 септември 2015 в 19:46 30040
Тодор Танев, министър на образованието и науката. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

Две професионални гимназии започват дуално обучение от започналата днес учебна година.

Те са Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в София, където тази сутрин министърът на образованието проф. Тодор Танев откри новата учебна година, и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък.

При дуалното обучение те ще приложат швейцарския опит. Проектът, по който започва дуалното образование, се казва "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система". Ръководител на проекта е Петя Евтимова.

Специално за проекта за дуалното образование в България пристига държавният секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо.

В две паралелки - IX и X клас – в гимназия "Проф. Д-р Георги Павлов" учениците ще се обучават по професията техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. В гимназията в Казанлък в две паралелки - IX и XI клас - ще се обучават техници за машини и системи с цифрово програмно управление.

Двете гимназии са подбрани по няколко критерия, сред които са доброто им партньорство с бизнеса, както и насочеността им в сфери и райони, в които има търсене на квалифицирана работна ръка.

Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така в XI и XII клас учениците ще бъдат в два дни от седмицата в училище, а в другите три ще работят в предприятията и фирмите, които са включени в системата на дуалното образование.

Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, предвидено в Кодекса на труда.

Дуалното образование се въвежда в България в рамките на проекта „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, финансиран от Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е известен накратко като ДОМИНО - абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото". Цялата стойност на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15%.

Изпълнението на проекта е до 2019 година. Проектът ще обхване общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. Ще бъдат разработени нови учебни планове и програми, обучени учители и наставници, както и експерти по дуално образование. Ще бъде използван и швейцарският опит. Дуалното образование е един от основните фактори за икономическия успех и конкурентоспособност на Швейцария.

Участието на всички заинтересовани страни в навлизането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор - ще бъдат координирани от специален Форум за дуално образование. Неговото учредително заседание на 16 септември 2015 г. ще бъде открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и държавния секретар за образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария Мауро Дел`Амброджо..


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.