Уикипедия има рожден ден днес (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 януари 2023 в 00:00 10025 0

На 15 януари един от най-популярните сайтове на света има рожден ден - онлайн енциклопедията Уикипедия (Wikipedia).

Създатели на интернет енциклопедията са Джими Уейлс и Лари Сангър. Според тях Wikipedia не е просто сайт, а "символ на епохата на сътрудничество, в която живеем и това не е просто инструмент, а една сбъдната мечта, толкова древна, колкото човешкия интелект и Александрийската библиотека".

Работещата от 2001 г. насам Уикипедия е проектирана от Уорд Кънингам (Ward Cunningham) и е първата интернет платформа, която позволява на много хора да работят върху един документ по едно и също време. Той я нарича "уики" хавайска дума, която означава "бързо".

Постиженията на Уикипедия са много. За нея работят милиони хора. Броят на посещенията също е огромен, само през последния месец на миналата година са 2,5 милиарда души. Това не е просто енциклопедия, а съкровищница на цивилизацията ни. Информацията в Уикипедия е толкова огромна, че едва ли някой се съмнява, че е един от най-популярните и полезни интернет сайтове в света.

Интересни факти, свързани с Уикипедия са:

  • За да прочетете всичко материали само на английски, ще ви трябват 16 години;
  • Уикипедия е обявена за един от 10-те най-добри интернет сайта в света за 2007-ма като е единственият с нестопанска цел в този топ 10;

  • Първата качена на сървъра на Укипедия снимка е на двойка пъдпъдъци;
  • Една от първите статии е била за обикновен пудел;
  • Сега Уикипедия има 38 милиона страници на 291 езика;
  • Най-малко статии има на езика Creek (Mvskoke), употребяван от някои племена на северноамериканските индианци;

  • Уикипедия помага да остане интернет отворен и свободен. През 2012 г. Уикипедия бе в черно в знак на протест срещу SOPA.
  • Уикипедия поддържа списъци на противоречия и измами в самата енциклопедия.
  • Изследователи от Националната лаборатория Лос Аламос са успели да направят изключително точни прогнози за разпространението на тропическа треска в Бразилия и грип в САЩ, Япония, Полша и Тайланд чрез изследване на данни за търсене в Уикипедия.
  • Германският съд смята Уикипедия за надежден източник на информация.

Най-редактирани статии и други проблеми

Тъй като върху материалите могат да работят всички желаещи, често една и съща статия се редактира много пъти. Има няколко причини - остаряла информация, добавяне на нови данни, корекция на грешки. На рождения си ден Уикипедия обяви най-редактираните си статии. Най много пъти е редактиран материалът за Джордж У. Буш - близо 50 хиляди пъти. На второ място - статията със списък на служителите на World Wrestling Entertainment (WWE), който е редактиран 42 хиляди пъти. На трето място - материалът за Съединените щати -  повече от 35 хиляди пъти.

През 2015 година руският регулатор Роскомнадзор почти блокира Уикипедия, а причината бяха статии за дроги. Конфликтът е уреден, Роскомнадзор реши да не блокира Уикипедия, а само спорните статии да се редактират.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !