Уловена е рядка акула на необичайна дълбочина (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 януари 2015 в 20:16 4265 0

Кредит SETFA

Екипажът на риболовен траулер е уловил екземпляр от рядката, ужасяваща на вид, мантиева акула край югоизточните брегове на Австралия, щата Виктория, съобщава ABC.

Рибарите били шокирани от ужасяващата паст на акулата с 300 зъба на 25 реда. Тя имала тъмно-кафяво змиевидно двуметрово тяло и шест чифта подобни на яка хриле. Наличието на дълга и гъвкава челюст означава, че акулата може да погълне плячката си цяла, а зъбите ѝ, подобно на скоби, няма да позволят да избяга от клопката.

За мантиевата акула се смята, че е причина за някои от най-древните митове за морски чудовища. 

Саймън Бъг от Асоциацията на рибарите от Югоизточния район (SETFA) на Австралия заяви, че за пръв път, откакто се помни, вижда мантиева акула.

"Не успяхме да намерим нито един рибар, който е виждал такава акула досега", каза той.

Мантиевата акула (Chlamydoselachus anguineus) е един от двата съществуващи вида от семейство Chlamydoselachidae. Заради някои примитивни черти за тези акули се говори като за "жива вкаменелост", защото този вид е от преди 80 милиона години. 

Уникалното е, че акулата, която са уловили австралийските рибари, е хваната с трала на дълбочина от само 700 м. Обикновено този вид се среща на повече от 1 500 метра под водата и рядко може да се намери на дълбочини над 1200 м.

Акулата е била продадена, предадоха от ABC.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !