Уловени са призрачни звуци от сиянията на Юпитер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 октомври 2016 в 11:50 5192 0

Кредит NASA

Когато космическият кораб на НАСА Juno направи първата си пълна орбита около Юпитер, бордовият инструмент Radio/Plasma Wave Experiment (Waves), записа натрапчиви призрачни звуци, пише Science Daily.

Инструментът, създаден от учени от Университета на Айова, прослушва полярните сияния на Юпитер, подобни на тези, които се случват на северните и южните полюси на Земята, но в много по-голям мащаб. Излъчванията на радио-гласовете от сиянията на Юпитер бяха записани от инструмента Waves, когато космическият кораб Juno прелетя на около 4000 км над облаците на Юпитер. След това тези записи бяха превърнати в звукови файлове.

Излъчванията на Юпитер са регистрирани през 50-те години на миналия век, но никога не са били анализирани от такава близка гледна точка, според НАСА.

"Юпитер ни говори по начин, който само газовите гиганти могат", заяви Бил Курт (Bill Kurth), учен, отговарящ за инструмента Waves. Waves регистрира подписите на енергийните частици, които генерират масивните полярни сияния, обкръжаващи Северния полюс на Юпитер. Тези емисии са най-силните в Слънчевата система. Сега ще се опитаме да разберем, от къде идват електроните, които ги генерират".

Учените искат да научат как електроните и йоните се ускоряват по линиите на магнитното поле на Юпитер и в крайна сметка се сблъскват с атмосферата, създавайки полярно сияние. Затова инструментът Waves ще се взема проба от плазмените вълни от различни сегменти на линиите на магнитното поле по време на всяко от своите орбитални прелитания около Юпитер.

Курт оприличава плазмата на струнен инструмент. "Ако дръпнете струна на цигулка, струната вибрира", обяснява той. "Вибриращата струна е като самата плазма, в плазмата това са заредените частици, които се движат."

И все пак тези радиовълни не могат да бъдат чути. За да стане това, те трябва да се "понижат" до звуковия диапазон, обяснява Курт, и след това да се превърнат няколко часа измервания в съкратен саундтрак, който е събрал най-големите хитове, така да се каже. 

"Харесва ни да се вслушваме в тях. Предполагаме, че след като на нас ни харесва да ги слушаме, и на други ще се харесат", коментира Курт.

Бордовата камера на космическия кораб засне изображения с висока разделителна способност на атмосферата на Юпитер и първия изглед на северния и южния полюс на газовия гигант.

Космическият кораб Juno направи на 27 август най-близкото си прелитане до Юпитер. Планирани са общо 35 близки прелитания по време на мисията Juno, която ще приключи през февруари 2018 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !